Vil kvitte seg med .com-endelsen

Det er kun kort tid siden USA konkluderte med at de ikke ville dele kontrollen over ICann med andre FN-land. ICann er kontrollorganet som overser rot-serverne på internett, og styrer DNS-oppslag. Dette systemet bestemmer også hvilke endelser som skal gjelde.

Dette vil altså det nederlandske firmaet UnifiedRoot gjøre noe med. De har derfor satt opp sitt eget DNS-rotsystem med 13 servere fordelt på 4 kontinenter.

- Planen er å tilby navn på ethvert tegnsett, noe som vil gi fleksibilitet til land, individer og firmaer, sier Erik Seeboldt, administrerende direktør i selskapet.

UnifiedRoot tilbyr i praksis et så og si ubegrenset antall endelser, i motsetning til eksisterende lister som er nokså begrensede. Kunder kan også sette på egne adresse-ledd foran eksisterende topp-nivå adresser, slik som blant annet den nederlandske flyplassen Schiphol har gjort med flights.schiphol og parking.schiphol.

Ikke alle er begeistret
Langtfra alle er begeistret for slike innspill som UnifiedRoot nå kommer med. Kritikere er redd for at dette vil skape et mindre oversiktlig nett, der man kommer med nye regelsett for navn. En konkret bekymring er at disse navnene kun vil gjenkjennes av et begrenset antall datamaskiner rundt om i verden.

- De som hevder å kunne tilby nye suffikser er generelt pirater eller kjeltringer med noe å selge, sa Paul Vixie, som sitter i flere komiteer i ICann, som har den daglige kontrollen av nettets DNS-servere.

Andre, som ICannwatch, er mer positive. Disse holder et øye med ICann, og synes det er positivt at det dukker opp alternativer til det eksisterende systemet.

Så får fremtiden vise hva som skjer på denne fronten. Det er på den ene siden positivt at det dukker opp alternativer, men dersom dette kun skaper forvirring spørs det om man er tjent med et slikt alternativt system.

(Kilde: News.com)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen