Vil kreve person-nummeret ditt

Alternativ tekst mangler
(Foto: Are Samsonsen)

I mars i år ble det tydelig hvor enkelt det er å registrere kontantabonnement på hvem som helst, da Aftenposten registrerte et kontantabonnement på Netcom-sjef August Baumann. Nå ønsker Post- og teletilsynet strengere registreringsregler.

I dag behøver du ikke oppgi annet enn navn, adresse og fødselsdato for å registrere et nytt kontantabonnement. Denne informasjonen er forholdsvis enkel å oppdrive om de aller fleste innbyggere i Norge.

Men nå kan reglene for å registrere kontantabonnement bli innskjerpet. I en pressemelding fra Post- og teletilsynet, heter det at tilsynet "kan vanskelig se at det skal være grunnlag for forskjellige registreringsrutiner for kontantkortkunder kontra etterfakturerte abonnementsforhold".

Derfor vil tilsynet at du skal måtte oppgi personnummeret ditt når du skal registrere kontantabonnement i fremtiden. I tillegg vil tilsynet at de nye abonnentene skal kredittsjekkes, slik de fleste operatører kredittsjekker kunder som registrerer etterbetalt abonnement i dag.

Vil endre loven
Samferdselsetaten vil gjerne endre Ekomlovens §6-3, slik at operatørene tvinges til å kreve fødselsnummer ved registrering av kontantabonnenter. Men Post- og teletilsynes ser ingen grunn til å vente til Samferdselsetaten har fått endret loven, skriver Dine Penger. Tilsynet mener at "dette kravet allerede må kunne innfortolkes i kravet til entydig identifisering i Ekomforskriften §6-2", sier tilsynet i en pressemelding.

Innen 1. november må aktørene i telebransjen bekrefte for tilsynet hvilke rutiner de bruker for registrering av abonnement.

Post- og teletilsynet er for øvrig ikke de eneste som ønsker en endring i rutinene for registrering av nye kontantabonnenter. I august i år ytret også politiet ønske om innskjerpede regler.

- Egner seg ikke
Men Datatilsynet er mer skeptiske, og mener at personnummer ikke er en sikker nok måte å legitimere seg på.

- Generelt mener vi at personnummer ikke egner seg som legitimasjon. Når en person oppgir et personnummer, beviser ikke det annet enn evnen til å huske elleve sifre, uttalte seniorrådgiver Gunnel Helmers i tilsynet til Forbruker.no i august.

(Kilder: Dinie Penger, Post- og teletilsynet, Forbruker.no)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen