Vil knuse SMS med MSN

Nadir Nalbant er mannen som bygde opp Sense, en av Norges virtuelle mobiloperatører. Nå er Nalbant igjen på banen, denne gangen med en splitter ny operatør; Hello.

Hello ble lansert i går, og er Nalbants oppgjør med det han kaller Telenor og Netcoms melkeku, nemlig SMS. Han vil utfordre operatørenes SMS-inntekter ved hjelp av lynmeldingstjenesten MSN Messenger til mobiltelefoner.

- Telenor og Netcom tør ikke
- MSN messenger er både bedre og svært mye billigere. Vi tror MSN Messenger vil erstatte mye av SMS-trafikken i løpet av kort tid. Telenor og Netcom tør ikke gå til markedet med dette fordi det vil drepe den melkekua SMS har vært i flere år, sier Nalbant til Digi.no.

Kostnadene ved å sende en melding via MSN på mobiltelefonen er langt lavere enn prisen på SMS, som i dag ligger på knappe 60 øre per stykk hos mange operatører. Grunnen til at MSN-meldinger er billigere er disse meldingene sendes som data over GPRS- eller 3G-nettet, i motsetning til SMS, som sendes over mobilnettet. På Hellos nettsider reklameres det med at du kan sende MSN-meldinger helt ned til ett øre per stykk.

Har du MSN på mobilen, kan du også sende meldinger til andre MSN-brukere som er pålogget via PC-en.

- Nå kan de unge chatte på pc-en hjemme og fortsette den samme chatten på mobilen når de går ut. Det kan de gjøre uten store SMS-kostnader, fortsetter Nalbant.

Gründeren har lagt stor vekt på bruken av MSN i intervjuer i forbindelse med lanseringen av Hello. Det han ikke nevner, er resten av prisene til Hellos abonnement.

Selve Hello-abonnementet koster 49 kroner i måneden, og det er gratis å melde seg inn. Når du ringer betaler du 69 øre per minutt i tillegg til en startavgift på 59 øre. Dette er på linje med prisene de fleste andre operatører i Norge opererer med. SMS-prisen er 59 øre per stykk. Å sende en MMS koster deg 1,69 kroner, altså noen øre mindre enn hos de fleste andre operatører. Skal du surfe på nett, må du ut med en knapp tier per MB du laster ned til mobiltelefonen din.

Det må imidlertid sies at Hello ikke krever at du må ha et visst minimum av telefonutgifter per måned, som for eksempel flere av abonnementene til Chess, hvor du må ha samlede telefonutgifter på 30 eller 69 kroner i måneden. Når ikke utgitfene dine opp til denne summen, blir du fakturert denne summen uansett. På den annen side opplever de færreste av Hellos målgruppe, unge brukere som skriver mange meldinger i måneden, at mobilregningen ikke overstiger dette beløpet hver måned.

Når du tegner Hello-abonnement, kan du selv velge om du vil ha dekning fra Telenors eller Netcoms mobilnett. Nummerportering til Hello er gratis. Det vil si at hvis du bestiller deg Hello-abonnement og vil ha med deg ditt gamle mobilnummer, behøver du ikke betale noe for det. I følge Nalbant selv kan du velge fritt mellom faktureringsmåte, og det uten ekstra utgifter. Du skal dermed ikke få noe ekstragebyr hvis du for eksempel foretrekker å få en regning i posten fremfor e-faktura. Hello har heller ikke noen ekstrautgifter ved å ringe operatørens kundeservice.

Windows-telefon "på kjøpet"
For å friste tastegale mobilbrukere ekstra, tilbyr Hello deg å kjøpe et eksemplar av Qtek 8300 til 299 kroner når du bestiller abonnement. Denne telefonen har Windows Mobile som operativsystem, og følgelig også en lommeversjon av MSN Messenger installert. På telefoner som kjører Windows Mobile, kan du la MSN kjøre i bakgrunnen konstant, slik at du alltid er tilkoblet mot sine MSN-kontakter.

Fristende, ikke sant? Det er imidlertid verdt å merke seg at du til sammen må betale 2 687 kroner for telefonen. Dette beløpet skal nedbetales med 199 kroner per måned i 12 måneder. For øvrig kan du få kjøpt den samme telefonen uten abonnement til omtrent 2716 kroner inkludert frakt og oppkravsagift på nett. Ta en kikk i vår prisguide for å få vite mer.

Hello satser hardt på meldinger via MSN i sitt abonnement, og det faktum at du kan fortsette en MSN-samtale selv om du går vekk fra PC-en. I følge tall fra Hello selv, skal det koste i underkant av ett øre å sende en MSN-melding som inneholder like mange tegn som en SMS, altså 160 tegn. Å være pålogget på MSN én time, skal i følge Hello koste deg omtrent 14 øre.

Grunnen til de lave prisene er at det ikke er stykkpris på meldinger som sendes over GPRS-nettet. Det er med andre ord lengden på meldingene du sender som avgjør prisen. Men uansett hvor glad du er i å skrive meldinger, skal det mye til for at du skal greie å bruke like mye penger på MSN-meldinger som på SMS.

Hele omgangskretsen på MSN?
Til tross for den lave prisen er det imidlertid lite trolig at Hello vil klare å velte SMS-kulturen i Norge. SMS er kjapt, enkelt og krever lite kunnskaper av brukeren. Med andre ord kan tilnærmet alle sende SMS. Skal du sende meldinger via MSN på mobilen, må du sende meldingene med et eget program. Og for at andre skal kunne motta meldingene du sender, må de også ha et tilsvarende program kjørende på mobiltelefonen eller PC-en til en hver tid, slik som på Qtek 8300. Mange telefoner som ikke er like avanserte som Qtek 8300, kan imidlertid ikke kjøre MSN-programmet i bakgrunnen. En del mobilbrukere vil derfor oppleve at telefonen ikke kan brukes til noe annet så lenge du er pålogget MSN. Dermed vil du neppe klare å få hele omgangskretsen din til å begynne med MSN på mobiltelefonen, og du må nok fortsatt belage deg på å sende en hel del av dine meldinger via SMS.

Det er heller ikke nødvendig å ha en Qtek 8300 for å kunne bruke MSN via mobiltelefonen. Det finnes et utall lynmeldingsklienter som du sannsynligvis kan bruke på den mobiltelefonen du allerede har. Du kan lese mer om forskjellige lynmeldingsklienter i vår test "MSN på mobilen ".

Ved hjelp av Hello, vil Nalbant gjøre norske mobilbrukere oppmerksom på at det finnes billigere måter å skrive meldinger på enn SMS. Om han klarer å overbevise mange nok, gjenstår å se. Som vanlig vil vi anbefale at du besøker nettstedet Telepriser.no før du bestiller deg nytt mobilabonnement både hos Hello og andre operatører, slik at du enklest kan finne det abonnementet som passer best til ditt forbruk. Du kan lese mer om Hello på operatørens egne nettsider.

(Kilde: Digi.no, VG, Hello)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen