Vil informere om overvåkning

IKT-Norge viste denne uken at to av tre nordmenn aldri har hørt om Datalagringsdirektivet.

Datatilsynet har på sin side etterlyst en debatt rundt planene om elektronisk overvåkning.

Nå tar folket selv ansvar for å fremme informasjon og debatt.

Krever større debatt
Datalagringsdirektivet skal etter planen implementeres i Norsk lov innen 2009. I kampen mot terror skal all din ferdsel på Internett og hvem du ringer til når lagres i minst et halvt år.

En rekke privatpersoner mener dette direktivet krever en større diskusjon. De opprettet derfor nettsiden Datalagringsdirektivet.no.

-  Vi var en del privatpersoner som kom sammen og opprettet en egen side. Formålet med siden er å gi et tilbud om informasjon rundt direktivet. På siden vil vi ha medieklipp fra Norge, historier fra andre EU-land og egne artikler. I tillegg er det mulighet for andre å legge inn kommentarer og egne artikler. Disse vil gjennomgå en godkjenningsprosess før de publiseres, forklarer pressekontakt Simon Eriksen Valvik til Teknofil.

Formålet er å få ut informasjon og skape debatt rundt direktivet.Måtte fjerne intervju
Blant annet har de en lengre artikkel om hva Netcom mener om direktivet. De hadde også et intervju med tjenesteleverandøren Ventelo. De måtte derimot fjernes etter påtrykk fra tjenesteleverandøren.

- Intervjuet i lydformat lå ute i en uke før Ventelo klaget. De mente dette skapte en uheldig situasjon hvor de ble veid opp mot Netcom, sier Valvik.

Om dette var den fullstendige årsaken setter han likevel spørsmålstegn ved. Det er tydelig at Datalagringsdirektivet er et betent tema i mange kretser.

Kripos melder avbud
Den 7. mars vil de ha et åpent informasjonsmøte om direktivet. De håper dette vil bli en anledning for forskjellige parter å redegjøre og informere om direktivet.

Hit var også Kripos invitert. Kripos er så langt en av de få parter som åpent har støttet direktivet og har en sterk stemme i debatten.

Å delta på dette møtet er de derimot ikke interessert i.

- Vi hadde allerede avtale om at en informasjonskonsulent fra Kripos ville delta på møtet. Men Kripos sendte så en mail hvor de informerte om at kripossjefen, Odd Olsen Ingerø, satt ned foten. Han mente Kripos ikke har ressurser til å prioritere dette. Senere viste det seg at han selv planla å delta på et frokostmøte dagen før. Vi undrer oss da hvorfor dette andre møtet har høyere prioritet, påpeker Valvik.

Datalagringsdirektivet.no har nå bedt Kripos revurdere sin avgjørelse om ikke å delta på møtet. De spiller tross alt en viktig del i debatten rundt direktivet.

- Vi ønsker å formidle helt nøytral informasjon. Det blir vanskelig hvis ikke Kripos vil engasjere seg, sier han.

- Svært viktig tiltak
Andre derimot mener opprettelsen av Datalagringsdirektivet.no og lignende sider er svært viktig.

- Det er et betydelig problem at et stort flertall av det norske folket ikke har hørt om Datalagringsdirektivet. Det er derfor et veldig bra initiativ at slike nettsider blir opprettet. Spesielt når politiet selv og justisdepartementet gjør sitt beste for å legge lokk på debatten, sier Per Morten Hoff fra IKT-Norge til Teknofil.

Selv om ikke Kripos dukker opp vil møtet uansett kunne være av stor interesse både for privatpersoner, organisasjoner og offentlige organer.

Datatilsynet vil redegjøre for hva direktivet innebærer. I tilegg vil Elektronisk Forpost Norge og professor i rettsosiologi Thomas Mathisen også være tilstede for å informere på møte.

Så om du er ute etter informasjon vil du nok neppe bli skuffet.

Møtet vil bli filmet i sin helhet og legges ut på Datalagringsdirektivet.no.

Nettsiden Datalagringsdirektivet.no finner du her
.

Informasjon om møtet, som finner sted 7.mars klokka 17 - 19 på Kampen Bydelshus i Oslo, finner du her
.

Alle Teknofils artikler om Datalagringsdirektivet finner du her.

Les også:

Direktivet om datalagring ukjent for to av tre
.
Staten vil unngå overvåkning
.
Politiet vil ha mer overvåkning
.


Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen