Vil IKT-Norge forby jobbsurfing?

Ifølge både Nettavisen og Dagens Næringsliv jobber interesseorganisasjonen for IKT-næringen for å kontrollere din bruk av datamaskiner i arbeidstiden. De har ifølge egne uttalelser levert inn et forslag til Fornyings- og Administrasjonsdepartementet hvor de ber om at det legges ned forbud mot privat bruk av jobbens maskiner.

All innsamling og systematisering av data som ikke inngår i arbeidsoppgavene skal bli forbudt ønsker IKT-Norge, ifølge Nettavisen og DN.

Det betyr at all bruk av chatting, surfing på nettsteder for moro, organisering av feriebilder eller bruk av nettsamfunn i så fall skulle bli forbudt.

Vil sikre IT-systemer
IKT-Norge mener ifølge artiklene formålet ikke er å ramme arbeidstakerne. De er heller ute etter å beskytte arbeidsplassenes store mengder med data. Om de ansatte legger inn virus ved et uhell kan det få store økonomiske konsekvenser.

– Husk at store datamengder kan gå i stykker dersom en ansatt er inne på ulovlige sider fulle av virus. Hacking kan ødelegge en bedrift. Store verdier står på spill, sier Per Morten Hoff, generalsekretær i IKT-Norge, ifølge Nettavisen.


Per Morten Hoff fra IKT-Norge vil angivelig bedre IT-sikkerheten på norske arbeidsplasser med forbud mot privat bruk av datamaskiner.

- Gufs fra fortiden
Hos Nettavisen ble kommentarstormen stor. Få av leserne så positivt på et slikt lovforslag. Leserne til Nettavisen var ikke alene om å anse en slik lov som svært negativ.  Arbeidstakerorganisasjonen LO mener en slik lov vil være et tilbakesteg for arbeidsmiljøet ved norske arbeidsplasser.

- Jeg har litt problemer med å se hva IKT-Norge egentlig ønsker, men umiddelbart vil jeg si at dette er som et gufs fra fortiden. Bruk av IKT ved norske arbeidsplasser reguleres allerede i dag via lokale avtaler og gjennom tillit mellom ledelse og arbeidstaker. Å regulere slik bruk gjennom en sånn lov vil være et tilbakesteg for denne tilliten, sa Marianne Svensli, rådgiver i Arbeidsmiljøavdelingen i LO til Teknofil.

Hun mener gode rutiner og tillit mellom arbeidstakere og ledelse er langt bedre enn en lov som beror på overvåkning.


LO mener tillit og dialog er langt bedre enn forbud.

Beror på misforståelse
Lovforslaget er foreløpig til til behandling i Fornyings- og administrasjonsdepartementet påstod Per Morten Hoff fra IKT-Norge, ifølge Dagens Næringsliv og Nettavisen. Alle norske arbeidstakere som frykter lovforslaget kan derimot slappe av, foreløpig.

Til Teknofil kan nemlig Fornyings- og administrasjonsdepartementet opplyse at de ikke har registrert noe slikt forslag. Ved en nærmere sjekk kan presseseksjonen her opplyse at IKT-Norge mener det hele beror på en misforståelse.

Gir svar
IKT-Norge selv har nå sendt ut en egen melding angående saken. De vil slett ikke at arbeidsgivere skal snoke i mail eller forby surfing på jobben.

- Det vi ønsker oss er et klart regelverk og vi mener det er viktig at bedriftens regler nedfelles i ansettelseskontraktene. Dette vil gavne ansatte så vel som arbeidsgiver. Å lage slike regler blir vesentlig enklere dersom vi får en avklaring fra myndighetene, skriver Per Morten Hoff i meldingen.

Vil ha tilgang til epost
De ønsker ikke noe nytt lovverk men en avklaring fra myndighetene om hvorvidt ledelsen kan få innsyn i de ansattes epost. I først rekke for å få tilgang til sensitive data om arbeidstakeren blir syk eller borte fra arbeidsstedet av andre årsaker.

- Vi ønsker på ingen måte snoking i ansattes e-post. Privat e-post er privat, og privat kommunikasjon bør derfor legges i mapper merket privat. Her har arbeidsgiver absolutt ingen ting å gjøre, skriver Hoff.

Med andre ord kan både LO og Nettavisens lesere puste lettet ut. Noe forbud mot jobbsurfing vil vi ikke se med det første. Men IKT-Norge mener likevel at arbeidstakere bør holde seg til jobben og sette av tid til det private på fritiden.

- Vi har absolutt ikke noe ønske om forby verken Facebook eller andre høyst legitime og lovlige aktiviteter på nettet i arbeidstiden. Men bruker en ansatt mesteparten av sin tid på private gjøremål i arbeidstiden er det et spørsmål, om arbeidets utførelse og ikke om hvilket innhold man bruker tiden sin på. Slike forhold er en sak mellom den ansatte og arbeidsgiver, og dette er allerede vel regulert, påpeker Hoff til slutt i meldingen.Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen