Vil ikke ha gratis Wi-Fi

Alternativ tekst mangler

Vi har tidligere skrevet om tjenesten Fon, som innebærer at du kan koble deg gratis til trådløse internettsoner verden over, mot at du selv tillater at andre Fon-brukere kobler seg til din sone hjemme.

Dette betyr i praksis at du deler båndbredden din med andre som måtte finne på å bruke det trådløse nettet ditt. Og dette liker bredbåndsleverandørene dårlig. Du har nemlig ikke lov til å dele internettoppkoblingen din med andre brukere utenfor din egen husstand.

I Norge er det i dag rundt 400 Fon-medlemmer. Til sammenlikning er det 200 000 medlemmer i Sverige.

- Det står i våre abonnementsregler at man ikke skal dele bredbåndet med andre. Det er også gjort for å beskytte kunden mot misbruk. Vi kjenner til tilfeller der folk har fått besøk av politiet for noen har brukt deres bredbånd til å laste ned barneporno. Det er veldig flaut og en unødvendig situasjon. Å dele medfører jo en viss risiko, sier informasjonssjef Arild S. Johannessen i Telenor, til Computerworld.

Det er imidlertid bare i Norge at Telenor er såpass skeptiske til Fon. I Sverige har selskapet uttalt at de ikke ser på Fon som noe problem.

- Kom ikke og klag
Nextgentel påpeker også at å dele internetttilkoblingen sin med andre er å bryte vilkårene for abonnementet.

- Ellers er det sikkerhetsmessige aspekter rundt disse tingene, og har du kjøpt en båndbredde og deler den, kan du i hvert fall ikke klage til oss på at du ikke får det du har betalt for, sier konserndirektør i Nextgentel, Morten Ågnes, til Computerworld.

Det er ikke bare Telenor og Nextgentel som er skeptisk blant de norske bredbåndsleverandørene. Også Tele2, med Haakon Dyrnes i spissen, har sine meninger om Fon. Selskapet har imidlertid ikke like sterke meninger om Fon som Telenor.

- Vi har ikke tatt stilling til om vi skal tillate Fon over vårt nett, men i utgangspunktet vil vi ikke ha noen rolle som nettpoliti. I vilkårene våre har vi definert at kundene ikke kan leie ut linjekapasitet eller benytte adsl til kommersielle formål, men vi har ikke sett på dette som noe problem ennå, og ønsker ikke å ha noen rolle som nettpoliti, sier Dyrnes til Computerworld.

Men skulle Fon sette i gang markedsføring her i Norge, kan pipen fort få en annen låt, fortsetter Dyrnes. Da vil også Tele2 begynne å "følge nøye med" på utviklingen.

- Ingen ting å frykte
Fon mener på sin side at de ikke har noe å frykte fra bredbåndsleverandørene, og at det er opp til hver enkelt bredbåndskunde om de vil bli en Fonero eller ikke. Han legger også til at Fon er åpent for at bredbåndsleverandørene kan tjene penger på konseptet.

- ISP-en kan få deler av inntekten. Slike avtaler har vi med noen operatører allerede og og vi er i forhandlinger med 70-80 operatører rundt om i verden, sier Ola Ahlvarson i Fon.

Du kan lese mer om Fons Norges-planer og abonnementstyper i artikkelen "Vil gi Norge gratis Wi-Fi".

(Kilder: Computerworld)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen