Vil IE9 få ny nettlesermotor?

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Det går rykter om at Microsoft vurderer å droppe nettlesermotoren bak Internet Explorer etter de har gitt ut versjon 8. Alternativene kan være Webkit, motoren som ligger bak Apple Safari og Google Chrome, eller en helt ny motor fra Microsoft Research.

Ryktene ser ut til å ha sprunget ut for noen kommentarer Steve Ballmer kom med i november i fjor, da han på en konferanse fikk spørsmål om IE fremdeles var relevant, og hvorfor det er verdt å bruke penger på nettlesermotorer når det finnes åpne versjoner som raskere kan svare på endringer i Web-standarder.

– Småfrekt, men bra spørsmål, svarte han, før han fortsatte med å forklare at Microsoft må vurdere hvordan nettlesernes fremtid blir, og finne ut om det er noe selskapet kan tjene penger på. – Det vil fremdeles være mye lukket nyskapning i nettleseren, så vi må kanskje ha en egen nettlesermotor. Åpen kildekode er interessant. Apple har omfavnet Webkit og vi vil kanskje se på det, men vi vil fortsette å lage utvidelser til IE 8.

Problematisk å bytte

Det kan være problematisk for Microsoft å bytte nettlesermotor. Svært mange større selskaper stoler på ActiveX-kontroller, som ingen andre nettlesere har støtte for. Om Microsoft bestemmer seg for å bytte nettlesermotor, er de nødt til å bygge en slik støtte inn i den nye nettlesermotoren.

IE blir ofte brukt i 3. parts programmer i Windows, da nettleseren er tilgjengelig som en ActiveX-kontroll som man kan bruke egenutviklede programmer. Selskapet må også ta hensyn til at de ikke kan gjøre noen endringer i grensesnittet mot disse programmene, noe som sannsynligvis vil føre til at IE-motoren vil være med Windows i lang tid fremover.

Det kanskje største problemet vil være å beholde bakoverkompabilitet med nettsider. Microsoft gjør store skritt fremover med IE8 når det gjelder standardstøtte, men mange nettsider er fremdeles tilpasset IE6. Ved å bytte nettlesermotor risikerer Microsoft at de brekker utrolig mange eksisterende nettsider.

Alternativene

Microsoft har i all hovedsak to alternativer de kan se på. Det mange tror er at selskapet kommer til å ta i bruk Webkit, som nå er den tredje største nettlesermotoren på markedet.

Det andre alternativer er Gazelle, et Microsoft Research-prosjekt. Gazelle tar prosesstankegangen i Google Chrome et hakk lenger, og gjør slik at hvert domene får sin egen prosess. Dersom du surfer på Hardware.no og vi har en Youtube-video på siden, blir det to prosesser i Gazelle. Det gjør slik at noe av innholdet på en nettside kan innehold feil og krasje, mens resten av nettsiden fortsetter å fungere.

Er ryktene sanne?

Denne skribenten tror at Gazelle (eller noe som ligner på Gazelle) er det eneste virkelige alternativet Microsoft har. Vi tror det er sannsynlig at Microsoft vil låne Gazelle-tankegangen i neste utgave, men beholde mesteparten av IE8-motoren. Hva tror du?

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen