Vil IBM-oppkjøp av Sun være positivt?

Annonsør­innhold
Les hele saken »

IBM har over en lengre tid ønsket å ha mer kontroll på Java. Dersom oppkjøpet faktisk gjennomføres, så får man det nøyaktig slik man vil ha det.

Sjansen er stor for at programvareporteføljen til Sun vil fortsette å leve som før en god stund fremover, men kanskje bli innlemmet i Rational-serien til IBM på sikt. Det skal sies at Sun har et godt merkenavn på Java-programvare og det vil nok være hensiktsmessig at dette består.

Hva som skjer med alle servermodellene er nok noe mer uvisst. Intel/AMD-modellene vil trolig havne direkte inn i System x-serien til IBM, mens Sparc kan gå en uviss fremtid i møte. 

Strengt tatt er det lite i veien for at IBM kan videreutvikle Sparc siden den på en måte komplimenterer både x86- og Power-baserte servere.

  • x86 er god på generelle oppgaver
  • Power er god på båndbreddeintensive oppgaver og "throughput", eks. databaser og ERP
  • Sparc er god på parallellisering og små transaksjoner, for eksempel e-post, anti-spam o.l.

Dersom IBM likevel skulle se noen konflikter med eksisterende prosessorporteføljen, er sjansen stor for at Sparc-utviklingen havner hos Fujitsu, som Sun allerede har et samarbeid med.

Skulle Fujitsu overta Sparc vil selskapet ganske enkelt sitte med et enormt ansvar for videreutvikling der man må kjempe alene både mot Intel, AMD og IBM.

Den konkurransemessige konsekvensen av dette oppkjøpet vil være at Microsoft og HP står alene mot IBM på henholdsvis software og hardware. Videre fører det også til at det bare er Itanium som IBM ikke tjener penger på (IBM høster "royalties" av alt x86-salg allerede pga. patenter).

Dersom foretningsetikken holdes ren og IBM skulle velge å ikke misbruke sin nye maktposisjon, kan dette blir riktig så bra. I motsatt tilfelle vil kanskje de på andre siden søke å gå i sterkere allianser. I kulissene ligger også selveste Google og lurer på programvarebiten.

IBM baserer allerede nærmest all utvikling i Rational-porteføljen på Eclipse og et eventuelt Sun-oppkjøp vil trolig bety en enorm vitamininnsprøytning på både ny og eksisterende software.

Solaris kommer trolig til å fortsette å ha et godt liv. Suns Unix-variant har kjørt på IBM-maskinvare i flere år og går til og med på stormaskin (System z).

Gjennomføres oppkjøpet kan vi definitivt forvente uttalelser der man stadfester at "Vi ble enige om at det var til beste for alle!". 

"With great power comes great responsibility" og vi forventer at den noe rosenrøde Spiderman-frasen også kan legges til grunn for en eventuell IBM/Sun-avtale.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen