Vil HTML5 erstatte Flash?

I august i fjor la organisasjonen World Wide Web Consortium (W3C) ut en skisse for HTML5, men det er fortsatt HTML 4.01 som har statusen "Recommendation", det vil si at denne standarden anbefales for generell bruk for å lage nettsider.

HTML5 vil trolig ikke oppnå statusen "Recommendation" før i 2012, men oppgaven til W3C er "kun" å utvikle og eventuelt anbefale bruk av standarder. Det er utviklere av programvare (nettlesere) som avgjør om HTML5-koder støttes, og derfor er ingenting i veien for at en slik støtte allerede er implementert i nettlesere.

Dagens mest populære måte for visning av video på nett er Flash, men mange nettbrukere ønsker et bedre alternativ som ikke er proprietært. Det er også kommet klager fra Mac-brukere om manglende Flash-støtte i OS X, og produkter som Iphone, Ipod og Ipad. Adobe på sin side mener selskapet har vært villig til å tilby denne støtten, men klager over mangel på samarbeidsvilje fra Apple.

Ifølge Adobe kommer selskapet snart med neste generasjon Flash som skal støttes av flere enheter enn dagens versjon.

HTML5 kommer

Selv om HTML5 offisielt ikke er godkjent ennå, er standarden på vei. Videonettstedet Youtube har allerede startet testing av HTML5. En av fordelene med HTML5 er at brukeren ikke vil trenge å installere noen tredjepartsprogrammer, fordi HTML5 er innebygd i nettlesere, men problemet er nettopp at ikke alle nettleseren har dette innebygd.

Flash-utvikleren Adobe mener HTML5 sliter med flere problemer, blant annet at implementering av video i HTML5 ikke er allment godkjent. Likevel sier Adobe at selskapet ikke er noe imot en standard som HTML5, men ser ikke for seg at HTML5 vil erstatte Flash – selskapet mener begge teknologiene vil eksistere side ved side, og har faktisk planer om å utvikle programvare rundt HTML5.

(Kilde: Dailytech)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen