Vil ha TV-lisens på mobil

Stadig flere får muligheten til å se TV-sendinger via mobiltelefonen, og NRK ønsker nå å endre på definisjonen av hva som er en fjernsynsmottaker. I den nye forskriften heter det at alle skjermer som kan motta TV-signaler defineres som fjernsynsmottagere, og vil dermed være lisenspliktige.

"Fjernsynssignaler uansett distribusjonsmåte, herunder analoge og / eller digitale distribusjonsnett så som kabelnett, satellitt, bakkesendernett, internett, mobiltelefonnett og liknende."

- Det vil nok bli en diskusjon om hvor langt fjernsynsapparat-begrepet skal rekke. Dette er starten på en prosess, sier advokat Ane Stokland i NRKs juridiske avdeling til Dagens Næringsliv.

Stokland tror Kulturdepartementet vil sende ut forslaget til høring, og sier at brukere av mobil-TV ikke vil oppleve noen umiddelbar endring med det første. Hun sier at NRK må sikre seg i forhold til den teknologiske utviklingen, som gjør at det kommer nye måter å motta TV-signaler på.

Uenige
Forbrukerrådet tror ikke NRK kommer langt med det nye forslaget.

- Kreativt av NRK, men urimelig. Jeg vil tro at Kulturdepartementet stopper dette allerede i første instans uten å sende det ut på høring. Det blir i hvert fall ikke vedtatt før valget, sier underdirektør i Forbrukerrådet Terje Kili til DN.

Slik loven er i dag er én lisens nok til å la en husholdning ha så mange mottakere den vil. Om NRK får gjennomslag for det nye forslaget vil det altså bare få følger for dem som kun ser TV på mobil eller PC.

Avviser
Kirke- og kulturdepartementet avviser i dag at det blir aktuelt å utvide grunnlaget for kringkastningsavgiftningen.

- Dette er en dårlig idé fordi snart alle mulige duppeditter kan ta i mot signaler. Mange flere vil måtte betale, selv de som ikke kjøper for tv-signalenes skyld. Dette er noe jeg ikke har sansen for, sier Yngve Sletthold, statssekretær i Kirke- og kulturdepartementet til TV 2 Nettavisen.

(Kilder: Digi, DN, Nettavisen)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen