Vil ha tre år i fengsel for fildeling

I samme øyeblikk en film når statusen "pre-release", tar det ikke lang tid før den også blir tilgjengelig som piratkopi på nettet. For filmindustrien er det først og fremst de nyeste filmene som man mener å tape mest på, ettersom folk dermed heller laster de ned på høykvalitets DivX, i stedet for å kjøpe den på DVD og kanskje også se den på kino.

I mange tilfeller er filmen faktisk ferdig klippet og klar til utsendelse, men av diverse årsaker venter man med den kommersielle distribusjonen. Det er nettopp i disse tilfellene det er ekstra surt for filmindustrien at massene uten videre kan laste den ned gjennom ulike fildelingstjenester.

Måten man vil få bukt med dennen problematikken, er å innføre en ny lov som kan gi fildelere opptil 3 års fengsel. Foreløpig er dette kun et lovforslag i USA, men med støtte fra flere sentatorer og mektige hold i filmindustrien, kan loven raskt revolusjonere strafferammen for piratdistribusjon. I tillegg kan man måtte risikere å betale opptil 250 000 amerikanske dollar i bot. Fengselsstraffen gjelder kun dersom filmen enda ikke har blitt kommersielt distribuert.

Et punkt som man spesielt bør merke seg, er at piratkopiering ikke trenger finne sted for at man kan risikere fengsel. Lovforslaget mener nemlig det kun er nødvendig å ha filen tilgjengelig i en delt mappe og dette åpner muligheten for å spekulere i hvor mange som egentlig har lastet ned filen, for videre å justere straffen i negativ grad for vedkommende.

 

(Kilder: ZDNet)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen