Vil ha større tall

De fleste av oss slipper å jobbe med veldig store tall i dagliglivet, men datamaskinen har gjort at vi på ingen måte er ukjente med større mengder. For teknologiinteresserte er derfor er ikke uttrykk som blant annet mega, giga og tera kun gresk. (Faktisk er de også hentet fra gresk og betyr respektive stor, gigant og monster.) De av dere som er mindre interessert i data vil i det minste kjenne til størrelser som kilo, hekto eller milli.

Disse prefiksene er en del av det metiske systemet og det internasjonale målesystemet SI, og gjør det enklere å bruke store (eller veldig små) tall uten å skrive unødvendig mange nuller. Da vi tok litt for oss datamengder i datateknologiens ABC forklarte vi de mest brukte prefiksene slik:
En kilobyte = 1000 byte (som i at en kilometer er 1000 meter)
En megabyte = 1000 kilobyte (en million byte)
En gigabyte = 1000 megabyte (en milliard byte)
En terabyte = 1000 gigabyte (en billion byte)

Det stopper ikke der. Tusen terabyte gir en petabyte, og så videre med exa, zetta og yotta - for sistnevnte er det et tall etterfulgt av 24 nuller (1024), også kalt kvadrillion (se hele lista her). Men et bestemt uttrykk for tusen yotta, eller 1027 finnes ikke.

Nå er det slik at det finnes noen som daglig jobber med tall av slike astronomiske dimensjoner (som tja... astronomer), og Austin Sendek, en fysikkstudent fra California, har nå startet en kampanje for å få inn et nytt prefiks på denne plassen. Forslaget er "hella", som etter sigende skal være et slanguttrykk for mye (helvetes mye, må vi få lov til å legge til - journ. anm.).

En eventuell bruk av hella vil dog i følge Sendek ikke hovedsaklig hedre California som et opphavssted for engelsk slang, men som en viktig bidragsyter til vitenskaplig forskning.


Å innføre hella ville blant annet gitt astronomene muligheten til å si at jordklodens masse er på omtrent 6 hellagram i stedet for 6000 yottagram.

Men om hella faller i smak hos BIPM, som sist vedtok zetta og yotta i 1991, er vel likevel heller tvilsomt. De har tross alt en tradisjon for å gå for latinske og greske ord.

Om du likevel vil slå et slag for hella kan du støtte saken ved å bli med i deres Facebookgruppe, som nå har 50 tusen medlemmer. Du kan også kjøpe T-skjorta.

Om du ikke liker navnet kan du jo nesten starte din egen gruppe. (Og hint hint - latin eller gresk.)

Kilde: Telegraph.co.uk

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen