Vil ha statlig speedometer
Teknofil

Vil ha statlig speedometer

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Flere nettsteder har egne tjenester for at du skal kunne teste hastigheten på ditt bredbånd, såkalt speedometer. Også Teknofil har en slik tjeneste hvor du enkelt kan teste din egen hastighet og se gjennomsnittlig hastighet på andre nettleverandører i ditt nærområde. Nå vil staten ha på plass sin egen tjeneste.

Her kan du teste hastigheten på din nettlinje.

Inspirert av Sverige
Ifølge Inside Telecom opplyste Post- og Teletilsynet forrige uke at de er i full gang med å utvikle en egen speedometertjeneste. Tjenesten henter erfaring fra den svenske tjenesten Brendbandskollan. Denne tjenesten driftes av organisasjonen Stiftelsen för Internettinfrastruktur og jobber for å levere et nøytralt verktøy for at svenske forbrukere kan ha oversikt over sin hastighet på nettet. Formålet for Post- og Teletilsynet er å få på plass et nøytralt verktøy for å teste hastighet på bredbåndet hos norske forbrukere.

– Vi har ennå ikke landet alle detaljene med hensyn til hvordan vi vil at dette skal se ut til slutt. Imidlertid er det på det rene at vi ser behovet for et måleverktøy som ikke er tilknyttet kommersielle interesser, sier senioringeniør hos PT, Johan Foldøy, ifølge Inside Telecom.


Vil møte utfordringer
Post- og Teletilsynet vil langt fra være de eneste som vil ha en slik tjeneste. Flere nettsteder, både Teknofil, Hardware, ITavisen og andre, har slike tjenester på plass med nøytrale målinger av hastigheten. Alle disse tjenestene, som ikke leveres av teleleverandørene selv, gir en nøytral målning av hastigheten på ditt nett. Post- og Teletilsynet får på sin side en utfordring ved at deres tjeneste vil få ekstra mye oppmerksomhet både fra leverandørene, media og forbrukerne. Tjenesten må derfor være ekstremt nøyaktig i sine målinger og samtidig opplyse brukeren om hindringer som kan stå i veien for å få riktig hastighet ved målning. Om du for eksempel har flere maskiner koblet opp mot nettverket, eller laster andre nettsteder samtidig som du foretar målning, så vil den målte farten på speedometertjenester se langt lavere ut en den som faktisk leveres.

Etter planen skal Post- og Teletilsynets speedometertjeneste være klar i løpet av 2009.

Om du ikke vil vente kan du allerede teste din hastighet her.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen