Vil ha SMS på samisk

Den europeiske telestandardiseringsorganisasjonen har nå godkjent en standard som medfører at de fleste tegn i Europa vil kunne benyttes i mobiltelefoner. Norge har lovet å arbeide for at denne standarden blir tatt hensyn til og prioritert av aktørene i bransjen.

- Moderniseringsdepartementet vil ta kontakt med mobiltelefonleverandørene slik at samiske tegn blir innarbeidet i de nye mobiltelefonene, sier statssekretær Eirik Lae Solberg til NRK Sámi Radio

Spesielle bokstaver
Tidligere har problemet blant annet vært at det samiske språk har adskillig flere bokstaver enn de fleste andre europeiske språk. Samisk språk hører til den finsk-ugriske gruppen.

Samisk og finsk er nært beslektede språk. De har mange ord av felles opphav, men avstanden er i dag ganske stor. En annen forskjell er som nevnt at samisk har flere bokstaver i sitt alfabet.

Dette har ikke bare vært et problem for samiske mobilbrukere, men også for de som har ønsket å skrive på samisk på datamaskinen. Det er først i de senere år at samisk tegnsett har vært å finne til pc-en.

Den samiske befolkningen teller omkring 60.000 i Norge og omkring like mange fordelt på Sverige, Russland og Finland. De vil i fremtiden kunne skrive meldinger på samisk og bruke hele det samiske alfabetet. Og det vil kanskje også bli mulig å få samiske menyer på telefonen i nær fremtid.

Det er ikke bare samer som vil få muligheten til å bruke spesielle bokstaver i fremtiden. Den nye standarden vil gi flere andre små befolkningsgrupper muligheten til å bruke sitt eget språk når de skriver tekstmeldinger. Dette kan forhåpentligvis være med å styrke mindre språk som blir snakket av få. Ved å gjøre språket mer anvendelig er det nemlig mulig at flere vil benytte seg av muligheten til å kommunisere på sitt eget språk.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen