Vil ha slutt på fastlåste batterier

RoHS-direktivet

RoHS står for Restriction of Hazardous Substances, og er et EU-direktiv laget for å begrense utslippet av giftig, elektronisk avfall. Direktivet trådte i kraft i 2006.
Direktivet er rettet direkte mot seks forskjellige stoffer, blant annet bly, kadmium og kvikksølv, som alle finnes i batterier.
De foreslåtte forandringene i direktivet innebærer at det ikke lenger skal være lov å lage elektroniske apparater uten utskiftbare batterier. Dette fordi det skal være lett for brukeren å kvitte seg med dem via returordninger for batterier.
Norge er gjennom EØS-avtalen forpliktet til å innføre alle EU-direktiver i lovverket, men kan reservere seg mot direktiver dersom særlige interesser trues.

EU vil nå gjøre endringer i det to år gamle RoHS-direktivet (se faktaboks), som ble laget for å begrense utslippet av giftig, elektronisk avfall.

Endringene innebærer at forbrukerne selv skal kunne fjerne batteriet i mobiltelefoner, MP3-spillere eller annen elektronikk, uten å måtte levere produktet inn via sære returordninger hos produsenten.

Dette skal minske risikoen for at batteriene havner på søppelfyllinga eller hos returinstanser ment for vanlig elektronikk, noe som fort blir konsekvensen når du ikke kan fjerne batteriet uten spesialverktøy.

Mange blir "rammet"

Det er Apple som blir mest truffet av endringene i direktivet, ettersom verken Iphone, Ipod-serien eller Macbook Air lar brukerne fjerne batteriet på egenhånd. Det er imidlertid mange produsenter av både MP3-spillere og GPS-er som har gått for fast batteri i produktene sine, så en stor del av bransjen må nok revurdere designløsningene sine.

For øvrig: RoHS-direktivet trådte i kraft i juli 2006. Medlemslandene i EU og EØS har 18 måneder på seg til å integrere de vedtatte direktivene i lovverket sitt, noe som betyr at fristen går ut denne måneden.

(Kilder: channelregister.com, wikipedia.org)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen