Vil ha fiber til alle

I Norge satses det hardt på at alle skal ha tilgang til bredbånd. Der ikke linjene strekker til blir det bygd ut for mobilt bredbånd. I Australia ville de ha ledd ved tanken.

Vil ha fiber til alle
Ifølge Ars Technica satser nemlig Australia på å gi alle innbyggere fibernett. Nettet vil ha en minimumshastighet på 12Mbps. I første omgang vil den australske regjeringen bygge ut for 98 prosent av landet. For de resterende to prosentene vil de bli gitt egne tilskudd til nettleverandører som satser på utbygning her. Staten vil selv satse 23 milliarder kroner på prosjektet og håper private bedrifter og selskaper vil bidra med resten av beløpet.

- Den Australske staten har forpliktet seg til å gi 4,7 milliarder australske dollar for å kunne bygge ut et nytt fibernett. Dette skal gi 12Mbps nedlastningshastighet for 98 prosent av Australias innbyggere og selskaper, skriver staten i en melding.

Diskusjon om åpenhet
Så langt har både Google, australske nettleverandøren Telestra og deres konkurrenter, Competitive Carriers' Coalition som er en samling mindre nettleverandører, vist interesse for planene. Det er derimot store diskusjoner over hvordan det nye nettet skal reguleres. Selv ønsker staten at det skal være så åpent som mulig. Telestra, som er den mest sannsynlige til å ta hånd om prosjektet, mener de må ha mulighet til å regulere hvordan den planlagte nettlinjen skal kunne brukes. Competitive Carriers Coalition mener dette kravet er absurd.

Den australske regjeringen sier de vil ha nettet klart fortest mulig og helst innen få år.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen