Vil ha egen DVD-standard

Prosjektet har vært planlagt siden 1999 og EVD ble i utgangspunktet utviklet av Beijing E-World Technology. Det spekuleres nå i hvorvidt Kinas satsing på EVD vil ramme DVD-salget ettersom landet produserer omtrent 60 prosent av verdens DVD-spillere.

En av drivkreftene har nok sannsynligvis vært "royalties" som må betales til den amerikanske filmindustrien for produksjon av DVD-utstyr. Med EVD slipper man disse kostandene og slipper også å være avhengig av utenlands industri. Det er ikke bare økonomiske hensyn som er grunnen til at Kina vil ha sin egen standard, men også kulturelle krefter som taler for mest mulig uavhengighet.

Med tanke på at standarden i utgangspunktet skal bli bedre enn DVD, har man kanskje skapt en farlig konkurrent. Ettersom Kina har såpass stor produksjonsandel av teknisk utstyr, har man selvsagt en fordel her når det gjelder å selge inn nye standarder.

Til å begynne med vil nok prisen være det største problemet. DVD-spillerne har sunket betraktelig i pris de siste årene og EVD må her kjempe mot en godt støttet og etablert standard. Det meldes at prisen, i en startfase, vil være omtrent dobbelt så høy sammenlignet med tilsvarende DVD-utstyr.

Enkelte tror imidlertid at EVD ikke vil bli en spesielt utbredt internasjonal standard fordi Hollywood neppe vil utgi filmtitler på dette formatet. På toppen av det hele er Kina kjent for å ha enorme mengder piratvirksomhet, noe som nok gjør det enda mindre attraktivt for utenlandske aktører å satse på materiale som kan kopieres uautorisert.

 

(Kilder: Cnn, Wired)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen