Vil ha 3G i GSM-frekvensene

(Foto: Istockphoto / Christian Weibell)
(Foto: Istockphoto / Christian Weibell)

3G sørger for at du kan surfe på internett i høye hastigheter mens du er på farten. I dag har vi 3G i to forskjellige frekvensbånd, og mobilaktørene ønker nå å bruke en tredje frekvens til mobilt bredbånd. Det gir større dekningsområder

Telenor og Netcom har hvert sitt 3G-nett på 2100 MHz-båndet, mens Nordisk Mobiltelefoni har bygget sitt Ice-nett i 450 MHz-frekvensen. Nå er det 900 MHz-frekvensen aktørene ønsker å bruke. Denne frekvensen har tidligere blitt brukt til vanlig GSM.

Gir bedre dekning

Jo lavere frekvenser man bruker, jo lengre reiser bølgene. Det betyr at hver enkelt antenne dekker et mye større område, men til gjengjeld er det kapasitet til færre brukere på hver antenne. Dette er grunnen til at 3G fra Netcom og Telenor bare er bygget ut i byer og tettsteder, mens Ice dekker hele 75 prosent av Norges areal med sitt lavfrekvente Ice-nett.

Å få 3G i 900 MHz-frekvensen gjør at man kan få 3G-antennene til å dekke et større geografisk område. I tillegg vil fortsatt 2100 MHz-frekvensen være aktiv, slik at mobilnettet kan ta unna datatrafikken de stedene det er mange brukere.

Dersom 3G-nettet inntar 900 MHz-frekvensen vil man imidlertid bli nødt til å avse deler av GSM-nettet, som bruker nettopp disse frekvensene. Resten av GSM-nettet bruker 1800 MHz-frekvenser, og dermed blir GSM-dekningen dårligere dersom det lavfrekvente båndet blir brukt til 3G.

Alle er enige

Det er Post- og teletilsynet som har sendt ut forslag om å bruke 900 MHz-frekvensen til 3G. Det er de fire aktørene Netcom, Telenor, Mobile Norway (sammen med Network Norway og Tele2) og Nordisk mobiltelefoni (Ice) som har svart på forslaget. Alle er enige om at 900 MHz-båndet bør brukes til 3G.

Operatørene er også enige om at det bør skje så snart som mulig, men vilkårene er forskjellige.

(Kilder: Inside Telecom)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen