Vil ha 1,2 kroner minuttet


Vivianne Reading ved EU-kommisjonen har lenge kjempet mot dyr roaming


KAMPEN MOT OPERATØRENE:


Jan 2004: Deutsche Telecom og Vodafone havner under etterforskning, mistenkt for å presse opp prisnivået på roaming.

Des 2004: EU iverksetter en generell granskning for å kartlegge operatørenes roamingpriser. [Les sak]

Okt 2005 : EU lanserer et nytt nettsted som gir en oversikt over roamingpriser i Europa.

Apr 2006: EU-kommisjonen fremmer et forslag om et pristak på 40 eurocent.


STIVE PRISER:


På det verste kan det koste deg over 100 kr / min å bruke telefonen innad i Europa, om du ringer hjem til Malta fra Latvia med Vodafone.

Hjem til Norge kan en samtale koste deg opp til 15 kr i minuttet, om du ringer med et Netcom-abonnement fra Øst-Europa.

På mandag ble det klart at EU-kommisjonen har fått godkjent sitt forslag om pristak på roamingpriser innenfor EU. I dag offentliggjorde EU sine prisforslag.

Det er ingen hemmelighet at prisen du betaler for å bruke mobiltelefon mens du er i utlandet kan tømme lommeboken din på null komma niks.

EU-kommisjonen, med Viviane Reading i spissen, har sett seg lei på mobiloperatørenes ublu roaming-priser, og foreslo i april å sette et pristak på roaming i EU-land.

I dag ble EU-kommisjonens prisforslag offentliggjort. Og hvis forslagene blir vedtatt, må flere operatører i EU-landene belage seg på langt mer slunken pengekasse enn i dag.

Fire kroner per minutt
EU vil nemlig ha et pristak på 1,2 kroner per minutt for å ta i mot en samtale mens du er i utlandet, skriver VG nett. Å ringe hjem fra utlandet skal ikke koste mer enn fire kroner i minuttet. Skal du ringe innenfor det landet du reiser i, mener EU at maksprisen bør være 2,70 kroner per minutt.

- Våre analyser viser at de høye roaming-avgiftene i dag påvirker 147 millioner mobilbrukere innenfor EU. Vi har ikke noe valg; vi må blande oss inn for å beskytte mobilbrukernes interesser, sier EU-kommisjonens president, Jose Manuel Barroso, til Reuters.

Ikke alle mener at EUs foreslåtte pristak på roaming vil slå heldig ut for deg og meg. GSM Association er negativ til EUs pristak, og mener det vil ødelegge for mobilmarkedene i de enkelte landene. Forbundet sier også at operatørene vil bli nødt til å heve nivået på nasjonale priser for å kompensere for tapte roaming-inntekter.

Det er verdt å merke seg at EUs forslag til pristak foreløpig ikke er godkjent. Blir de det, vil de tre i kraft i 2007.

(Kilder: VG, Reuters)