Vil gi Firefox nytt navn

Alternativ tekst mangler
Skjermbilde fra Ubuntu Linux, en variant av Debian.

Selv om Firefox er basert på åpen kildekode, er det mange som mener at Firefox ikke er fri programvare. Åpen kildekode og fri programvare beskriver nemlig ikke helt de samme ideologiene. Kort fortalt er fri programvare er en ideologi, mens åpen kildekode er en programvareutviklingsmetodologi. Tilhengere av fri programvare kan ikke akseptere ikke-fri programvare, mens tilhengere av åpen kildekode bare ser på lukket programvare som en ulempe.

Debian har svært strenge retningslinjer for hva de ser på som fri programvare, og hva som ikke er det. Siden Firefox-logoen er et varemerke, betyr det at Debian ikke ønsker å ha med logoen når de distribuerer nettleseren. Mozilla kan derimot ikke akseptere at de benytter seg av navnet Firefox uten at logoen er på plass, og at å gjøre det vil være brudd på varemerkelover.

Dersom Debian og Ubuntu likevel bestemmer seg for å beholde logoen og navnet, krever Mozilla at Debian får alle oppdateringer til nettleseren godkjent av Mozilla først. Det ser Debian-utviklere på som et svært vanskelig krav å oppfylle.

Grunnen til at dette skjer nå, er at Mozilla bare nylig har begynt å håndheve sine varemerker. Dette skjer på et svært uheldig tidspunkt for Debian, som skal være klar med sin neste versjon mot slutten av året. Debian ba om en utsettelse på håndhevingen frem til etter denne versjonen var sluppet, men Mozilla nekter. Om Debian skal endre navnet og logoen blir de nødt til å begynne prosessen denne uken, hevder Eric Dorland i Debian ovenfor internetnews.com.

Ubuntu, en svært populær distribusjon basert på Debian, har ennå ikke bestemt seg for hva de kommer til å gjøre med dilemmaet. De har for øyeblikket en uoffisiell avstemning på sitt forum angående hva de skal gjøre med saken.

(Kilder: Internetnews.com)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen