Vil gi deg fem års klagerett

Alternativ tekst mangler

I dag startet rettsaken mot Nokia, der selskapet Forbrukerforsikring stevner Nokia fordi mobilgiganten ikke vil gi fem års reklamasjonsrett på sine telefoner. Rettsaken som ble varslet tidligere i høst går i Oslo tingrett.

Til nå har mobilprodusentene kun gitt et eller to års reklamasjonsrett på sine telefoner, mens den norske forbrukerloven sier at alle produkter skal ha minst to eller fem års levetid og dermed også tildeles reklamasjonsrett i to eller fem år. All bærbar elektronikk har i dag to års reklamasjonsrett, noe Forbrukerforsikring er for lite.

Spørsmålet har vært et stridstema i mobilbransjen i flere år, der forhandlere og produsenter har hevdet at mer enn to års reklamasjonsrett er urimelig, mens forbukere og interessegrupper mener at reklamasjonsretten må strekke seg over flere år. Utfallet av rettsaken vil være avgjørende for mange, ettersom det er svært vanlig at mobiltelefoner blir ødelagt i løpet av de første fem årene.

Alternativ tekst mangler
Silje Nesteng,
advokat i
Forbruker-
forsikring.

Dårlig kvalitet
- Tusenvis av mobilbrukere har kjøpt mobiltelefoner av dårlig kvalitet som blir ødelagt etter kort tid. Vår holdning er at en mobiltelefon bør vare i mer enn to år. Ansvarlige kunder som er imot en bruk-og-kast-holdning, bør kunne forvente at mobilen skal vare i flere år, sier advokat Silje Nesteng i Forbrukerforsikring.

Også forbrukerrådet er kritisk til mobilbransjens korte garantifrister.

- Vi er fornøyde med at det nå fremmes en sak om dette for de ordinære domstolene, og håper at det vil komme en rettslig avgjørelse om fem års reklamasjonstid som også forhandlerbransjen vil respektere, sier direktør i Forbrukerrådet, Erik Lund-Isaksen.

Forbrukerrådet har bare i første halvår fått over 2500 klager på mobiltelefoner. Mange saker har allerede vært oppe i Forbrukertvistutvalget, som har bedt mobilbransjen om å forlenge reklamasjonstiden til fem år. Enkelte forhandlere har allerede fulgt opp avgjørelsene, men produsentene selv har så langt nektet å føye seg.

- Vi mener at en telefons praktiske brukertid ligger rett i overkant av to år, og at telefoner derfor ikke skal ha reklamasjonsrett i mer enn to år, sier informasjonssjef i Elektronikkbransjen, Erik Andersen, til Amobil.no.

- Hvis tingretten kommer til det (å gi fem års reklamasjonsrett red. anm), vil saken bli vurdert videre om den skal godtas eller ankes, avslutter han.

Vil skape presedens
Forbrukerforsikring mener den pågående rettsaken er av så prinsipiell art at den vil kunne skape presedens i liknende saker der mobilbrukere mener at mobilen de har kjøpt ikke holder mål. Skulle tingretten finne det nødvendig, kan også mp3-spillere, digitalkamera og andre elektroniske artikler bli omfattet av dommen, da også Apples musikkspiller iPod, som Apple mener ikke omfattes av forbrukerskjøpsloven.

Om tingretten gir medhold til Forbrukerforsikring eller ikke, vil trolig bli avgjort over jul når saken er ventet å bli avsluttet.

(Kilde: Digi.no, Forbrukerforsikring)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen