Om noen år kan alle elektroniske apparater ha 5 Gbps. (Bilde: Istockphoto/Jangeltun)

Vil gi deg 5 Gbps på mobilen

Forskere ved Melbourne University jobber med en ny nettverksbrikke som kan overføre trådløs data i hastigheter på 5 Gbps. Dette er fem ganger raskere enn den kjappeste trådløse nettverksstandarden i dag. Den nye standarden har foreløpig fått navnet GiFi.

For å illustrere hastigheten: Med 5 Gbps kan du sende en helaftens spillefilm i HD-kvalitet fra en enhet til en annen på noen få sekunder. Dette betyr også at du kan streame høyoppløselige bilder over luften, uten det minste tap av kvalitet. Brikken er ikke store sakene, og måler knappe 5 x 5 millimeter. At den i tillegg skal være gjerrig på strømmen gjør den svært egnet for mobiltelefoner.

Prosjektleder for oppfinnelsen, Stan Skafidas, forteller til The Age at han tror teknologien på sikt vil være på plass i alle slags elektroniske apparater, alt fra TV-skjermer til harddisker, DVD-spillere og mobiltelefoner. Rekkevidden er på ti meter, så de mest interessante mulighetene er kanskje de du får hjemme i stua.

For eksempel vil du kunne gjøre mobiltelefonen om til en datamaskin, ved å plassere den i nærheten av en skjerm, tastatur og mus som har GiFi-støtte. Det er riktignok lenge til prosessor, grafikkmotor og andre komponenter i en mobiltelefon kan måle seg med maskinvaren i en vanlig datamaskin, men mulighetene er likevel spennende.

Ifølge Skafidas skal brikken være ferdigutviklet og klar for markedet om rundt ett år.

(Kilde: Informationweek, Phonescoop, The Age)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen