Vil fotballen knekke nettet?
Teknofil

Vil fotballen knekke nettet?

Tippeligaen starter nå på søndag med brask og bram. Flere nettsteder, spesielt TV2 Sumo og VG Nett, vil i år sende kampene live via sine nettsider med kommentatorer og oppdaterte resultater. For fotballinteresserte er dette selvfølgelig svært interessant, men det kan hende gleden blir kortvarig.

Vil nettet tåle sendingene?
Fotball er en svært populær sport og det forventes at mange i Norge vil benytte seg av muligheten til å følge sitt favorittlag direkte. Dette betyr at spesielt søndager vil det kunne bli et stort trykk på nettet i tidsrommet da kampene spilles. Når store mengder data overføres samtidig frykter flere at nettet rett og slett vil bryte sammen. I verste fall vil hverken fotballinteresserte eller andre nettbrukere få tilgang på nettet når trykket blir som størst.

IKT-Norge er på sin side svært spente på hvordan fotballsendingene via nett vil påvirke Internett.

- Vi stiller oss like undrende til dette som alle andre, og er veldig spente på hvordan dette kommer til å gå. Her er det en betydelig datamengde som skal overføres på samme tid, og det kan klart skape problemer på nettet, forteller prosjektleder hos IKT-Norge, Torgeir Waterhouse, til Teknofil.

Vil gi positiv utvikling
Han sammenligner situasjonen med en trafikkork i et kryss. Da hjelper det lite om du selv ikke har interesse for fotball. Selv om du muligens vil i en annen retning, så vil en eventuelt stor pågang for å se fotball kunne blokkere også veien din. IKT-Norge mener likevel det ikke er grunn til å gripe inn mot sendingene.

- Her kan vi ikke utviklingen på vent. Slike sendinger via Internett vil bli en viktig del av nettets fremtid. Selv om det blir kork i systemet, så vil det kunne ha en positiv effekt på utviklingen av nettet og da er det bedre å prøve seg frem med sendingene. de nye retningslinjene for nettnøytralitet som nettleverandørene har laget sammen med PT tar også høyde for slike spesielle trafikksituasjoner som vi kan oppleve på grunn av fotball allerede nå på søndag, sier Waterhouse.


Selv om nettet vil slite under sendingene vil dette kunne gi nyttige erfaringer til senere bruk. Det kan bli et stort gode for deg som forbruker.

Må samarbeide
Ifølge han er det viktigste at innholdsleverandørene er bevisst på problemet og at de på sin side legger opp til et tett samarbeid med nettleverandørene.

- Her er det viktig at vi finner løsninger som fungerer og innholdsleverandørene får da et betydelig ansvar. Det er fullt mulig for alle og enhver å pøse ut innhold, men det er viktig at innholdsleverandørene da har tett samarbeid og kommuniserer godt med nettleverandørene slik at nettet ivaretas og vi unngår trafikkork, påpeker Waterhouse.

Ikke problem før NRK kommer på banen
TV2 på sin side mener de er godt rustet mot at nettet skal klappe sammen førstkommende søndag. Ifølge Tor-Einar Eriksen, teknisk ansvarlig for distribusjon hos TV2, vil ikke deres sendinger skape noen problemer.

- Man frykter at det vil oppleves problemer på nettet, men TV2 og VG har valgt forskjellige teknologiske løsninger for sendingene. Dermed vil vi ikke ha problemer med å sende samtidig. Derimot vil det oppstå problemer om NRK skal sende ut 1. divisjon gratis på nettet. De vil da måtte dele kapasiteten med oss og vil få problemer med distribusjonen, forteller Eriksen.


Også hos VG Nett er de lite bekymret foran de første sendingene.

- Vi er ikke bekymret for at nettet vil gå ned som en følge av dette. Men hvis NRK skal begynne å sende gratis så kan det bli problemer, sier administrerende direktør i VG Nett, Jo Christian Oterhals, til Teknofil.

NRK har nemlig kommet på banen og sagt at de vil sende kampene fra 1. divisjon gratis på sine nettsider. Disse kampene starter opp rundt påske og både VG og TV2 har gått ut i media og beklaget seg over NRKs planer. De frykter for kvaliteten både på NRK og sine eget tilbud på nett.

Langt fra de største sendingene NRK har hatt
NRK er på sin side langt fra enige i TV2s og VGs vurdering. De mener sendingen av 1. divisjon er for småplukk å regne sammenlignet med hva de har sendt tidligere i NRK Nett-TV.

- Hvordan nettet vil oppføre seg er nettoperatørenes ansvar og utgangen fra NRK påvirkes ikke av hva andre sender. Men disse sendingene vil ikke representere noe nytt for oss. Vi har nettopp unnagjort sendingene av ski-VM som utgjorde et langt større volum for oss. Vi forventer mindre trykk på sendingene fra 1. divisjon, forteller direktør for NRKs teknologidivisjon.


Han er ikke enig TV2 og VG sine vurderinger om at gratis sendinger fra 1. divisjon vil kunne skape noe problem på nettet. Dette problemet er det i så fall nettleverandørene som må stå ansvarlige for ifølge Hellgren og han bedyrer at NRK har god kontakt med disse.

- Vi har jobbet med Nett-TV i flere år og har hele tiden hatt løpende kontakt med nettleverandørene angående dette. I dette tilfellet får vi bare prøve og så får vi se hva som skjer, påpeker han.

Men noe stort problem tviler han på at vil oppstå.

Hvor mange vil se på via nett?
Torgeir Waterhouse hos IKT-Norge er derimot ikke helt beroliget av innholdsleverandørenes tilsynelatende kontroll. Han beholder fortsatt spenningen frem til sendingene begynner.

- Det som er avgjørende her blir hvor mange som logger seg på samtidig og hvor store mengder data som vil gå gjennom nettet, påpeker han.

Det gjenstår da å se hvor mange i Norge som velger å se fotball via nett i stede for TV.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen