Vil forby bruk av hodetelefoner

Til tross for at USA har en sterkere tradisjon innen vern av individuelle rettigheter enn det mer sosialdemokratiske Europa, ønsker amerikanske politikere å innføre en lov som forbyr bruk av hodetelefoner og annet elektronisk utstyr på fotgjengeroverganger i de større byene.

Amerikanske politikere observerer at det har vært en oppgang i trafikkulykker med fotgjengere og mener at dette skyldes uforsiktig adferd. Dette skal være på grunn av bruk av elektronisk utstyr som tar tankene vekk fra omgivelsene – som hodetelefoner, mobiltelefoner og liknende.

Nedsatte sanser

I delstaten New York har dette lovforslaget dukket opp som skal gjøre det til en forseelse å gå over fotgjengeroverganger mens man hører på musikk eller snakker i telefonen. I delstatene Oregon og Virginia er det forbudt for syklister å bruke slike enheter.

Lovforslaget har blitt fremmet av den demokratiske senatoren Carl Kruger, som sier følgende: "Vi blir opplært fra barnsben av å se til begge retninger, vente, lytte og dermed gå over. Man kan ikke utføre noen av disse funksjonene når man er opptatt med trådet aktivitet."

Professor i kognitiv vitenskap ved Universitetet i San Diego, Hal Pashler, sier at bruk av hodetelefoner og øreplugger resulterer i at både ører og hjerne drukner i auditiv informasjon som gjør at man ikke reagerer på eksterne lyder. Dette kan sette ned sansene og dermed ens egen årvåkenhet i potensielt farlige miljøer som en trafikkert vei.

Unødvendig lovforslag?

Den amerikansk kvinnen Marie Wickham har forståelse for lovforslaget, men kommer likevel med denne treffende uttalelsen: "Loven er et brudd på personlige rettigheter. På et eller annet tidspunkt må man ta ansvar for sin egen dumskap."

Hva mener du? Er det riktig av staten å bestemme når du skal ha på deg hodetelefoner eller ikke på offentlige steder? Burde man egentlig bare ta mer ansvar selv? Er loven nok et overgrep på individuelle rettigheter med henvisning til kollektiv sikkerhet?

Bli vår fan på Facebook!
Vi er på Facebook!

(Kilde: The New York Times)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen