Vil etterforske facebookmisbruk
Teknofil

Vil etterforske facebookmisbruk

Facebook er uten tvil det største nettsamfunnet i verden i dag, og flere av nettsamfunnets millioner av medlemmer har ukritisk lagt opp bilder av både seg selv og andre. På nettsamfunnet ligger det også flere bilder som neppe skulle sett dagens lys og som i andre settinger får helt ny mening. Det er det noen som så muligheten til å tjene gode penger på.

Les også: Hold meg unna Facebook takk.

Ba nettbrukere legge opp morsomme bilder
Ifølge Businessweek fant nettsiden Yobusted en noe spesiell måte å kunne få god avkastning fra innholdet på Facebook. De ba brukere verden over laste opp "morsomme" bilder av andre personer. Med andre ord lite flatterende bilder i pinlige situasjoner. For å få fjernet bildene måtte brukere betale 20 dollar i innmeldingsavgift. Brukere kunne så få refundert 10 dollar om de la opp pinlige bilder av andre. Ifølge Businessweek inneholdt nettsiden bilder av delvis avkledde personer, personer under utagerende festing og andre pinlige situasjoner. Yobusted sa klart i fra at bildene som ble lastet opp gjerne kunne være av andre.

- Last opp morsomme bilder av venner og bekjente helt anonymt, oppfordret de på sine sider.


Fant sine profilbilder fra Facebook
Derimot var ikke alle like glade for tjenesten. Flere Facebook-medlemmer oppdaget at deres bilder fra nettsamfunnet plutselig var lastet opp på nettsiden. Slik viderebruk av bildene hadde de på ingen måte godkjent. Etter flere klager har nå Facebook-teamet gått hardt til verks mot nettsiden Yobusted. Ifølge Businessweek kan Barry Schnitt, talsperson fra Facebook, fortelle at de har anmodet amerikanske FBI til å se på saken.

Yobusted mener på sin side at de har forholdt seg til amerikansk lovverk.

- Alle våre brukere måtte bekrefte at de hadde rettighetene til bildene de lastet opp. Vi har ikke noe ønske om å bryte opphavsretten, forteller de ifølge Businessweek.

Likevel er siden nå tatt ned og besøkende får beskjed om at den er under konstruksjon
.


Misbrukte norske jenter på naziside
Derimot er dette neppe siste gang ivrige nettbrukere vil oppdage at deres personlige bilder spres på nett. Her i Norge har Datatilsynet tidligere påpekt denne faren ved å laste opp bilder på nett. For eksempel opplevde flere norske kvinner at deres personlig bilder ble lagt ut på rasistiske og nazistiske nettsider. Bildene var i utgangspunktet uskyldige, men her ble de lagt frem som eksempler på den "nordiske rasen".


Å få fjernet bilder som spres på nett kan ofte vise seg svært vanskelig og Personvernkommisjonen fremla i sin rapport tidligere i år forslag om at det bør opprettes en statlig slettehjelp. Den enkleste metode for å unngå at bilder og personlig innhold spres på nett er nok likevel å holde slikt på lukkede systemer, eller ikke laste de opp i det hele tatt.


Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen