Vil erstatte kobber med fiber

Sun Microsystems meldte i fjor at de jobbet med et prosjekt der man hadde som mål å øke den interne overføringshastigheten på systemet. Måten man løste dette på var å plassere mikrobrikkene ved siden av hverandre slik at kantene berørte hverandre. Fordelene var opptil 100 ganger høyere ytelse og lavere strømforbruk. Ved å sette brikkene såpass tett sammen kunne man også implementere flere kanaler der datastrømmen gikk i parallell.

Det rapporteres nå at Intels forskningslab jobber med lignende mål i sikte, men har valgt en noe forskjellig strategi. Intel ønsker nemlig å bytte ut kobbertrådene som opprettholder kommunikasjonen mellom de ulike komponentene på hovedkortet. Ved å bruke fiber i stedet for kobber vil man fortsatt kunne flytte grensene i en god tid fremover.

Den største grunnen til at man bruker metall i stedet for fiber er prisen og kompleksiteten. Fiberoverføring har nemlig tradisjonelt vært mye vanskeligere å jobbe med, enn enkle metalltråder der overføringen går ved hjelp av elektroner - ikke fotoner slik man bruker i optisk teknologi).

Ifølge en talsmann for Intel ser det ut som om ledere laget av metall ikke vil klare høyere overføringshastighet enn 10 Gbps - ihvertfall ikke problemfritt. Ved å bruke optiske ledere vil man kunne øke båndbredden, senke energiforbruket og løse problemer med varmeutvikling.

Intels tekniske talsmann uttalte ovenfor Cnet at han trodde det ville bli aktuelt å implementere optiske ledere i kritiske systemer mellom ulike mikrobrikker på hovedkortet rundt 2010. Teknologien vil først bli implementert i server-systemer og senere bli tilgjengelig i forbrukermarkedet. Som tidligere nevnt er dette fortsatt en god stund frem i tid.

 

(Kilder: Cnet, Intel, NYTimes, Sun)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen