Vil endre overvåkningslov

I juni, like før fellesferien, vedtok den svenske riksdagen den omstridte FRA-lagen. Denne loven ga det svenske Forsvarets Radioanstalt retten til å overvåke all tele- og nettrafikk som krysset riksgrensen. Nå blir loven revurdert.

Les også: Nå skal svenskene overvåke deg.

Omstridt lov
Den nye loven medførte heftig debatt da mange fryktet at den vil medføre en masseovervåkning av det svenske folket. Tele- og nettlinjer forholder seg ikke til nasjonale grenser, men krysser stadig disse på sin vei. Det svenske folket har derfor debattert saken i media og de har gått i demonstrasjonstog. Nå vil den svenske regjeringen forandre loven.


Det har blitt avholdt flere demonstrasjoner mot FRA-loven. Her fra Stockholm i juni.

Enighet i regjeringen
Ifølge Expressen er det nå blitt enighet mellom regjeringspartiene om å spesifisere hva som kan overvåkes med loven i hånd. Blant annet har det blitt fremmet forslag om at det svenske politiet og svenske Säpo ikke kan stå som oppdragsgivere for overvåkningen. Det foreslås samtidig at overvåkningen må skje på grunnlag av en ytre militær trussel. Det betyr at Forsvarets Radioanstalt ikke kan overvåke tilfeldige menneskers telekommunikasjon, men må ha en grunnleggende mistanke i forkant. Om noen blir feilaktig avlyttet vil de nå kunne søke kompensasjon for dette. I alt er det 15 nye tilegg til loven som har blitt foreslått og det er enighet mellom de svenske regjeringspartiene om tileggene.

- Vi har i samtlige av alliansens riksdagsgrupper nå på ettermiddagen blitt enige om en beslutning for hvordan vi skal håndtere FRA-loven, sier statsminister Fredrik Reinfeldt, ifølge Expressen.


Den svenske statsministeren Fredrik Reinfeldt har fått enighet i regjeringen angående FRA-loven.

- En vesentlig forbedring
Datatilsynet i Norge har tidligere ytret bekymring for hvordan den nye svenske loven vil ramme nordmenn. Flere teleoperatører og nettleverandører har servere i Sverige og norsk intern teletrafikk krysser stadig grensen. De var da bekymret for at svenskene kunne ende opp med å overvåke norske borgere. De er positive til endringene som har blitt foreslått.

- De endringene som har blitt foreslått er en vesentlig forbedring for de områdene vi var bekymret for, sier avdelingsleder Leif T. Aanensen til Teknofil.

Les også: - Demokratiet er i krise.

Folkets vilje kommer frem
Han mener endringene kommer som en følge av det folkelige presset mot loven, og det er etter hans mening tydelig her at politikerne har lyttet til folket.

- Folk har debattert og demonstrert, og det nye forslaget er et uttrykk for at det her lyttes til folket og deres ønske om et privatliv. Det er ikke ofte en lov vedtatt i riksdagen i juni endres i september, påpeker Aanensen.


Avdelingsleder i Datatilsynet Leif T. Aanensen sier de nye foreslåtte tileggene er vesentlige forbedringer for personvernet.

Vil ha større endring
Men kritikken mot loven er enda ikke over. Ifølge Expressen er det fortsatt et ønske om større forandring på loven blant partiene som står i opposisjon. Partiet Venstre mener hele loven bør revurderes.

- De borgerlige kritikerne av FRA-loven svikter enda en gang. Den eneste rimelige forandringen hadde vært å sette opp en parlamentarisk komité og begynne helt forfra, sier Alica Åstrøm fra svenske Venstre, ifølge avisen.

Debatten om loven er med andre ord ikke over i Sverige. Her kan du lese alle de nye 15 tileggene i loven.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen