Vil du ha 50 timer taletid på mobilen?

Denne skogen med nanorør vil revolusjonere batteriene.
Denne skogen med nanorør vil revolusjonere batteriene.

Forskere ved Stanford-universitetet har kommet over et gjennombrudd i batteriteknologi. I fremtiden kan batteriene vare ti ganger lenger enn i dag. Og det uten bruk av brenselceller eller hydrogen.

Forskerne har funnet en måte å forbedre batterier som er basert på Li-ION, en helt vanlig batteritype i for eksempel mobiltelefoner og mp3-spillere.

250 timer musikk

Dette vil sørge for at for eksempel taletiden på en mobiltelefon kan bli 50 timer i stedet for 5 timer, eller at en mp3-spiller som i dag spiller musikk i 25 timer holder ut utrolige 250 timer.

Forskerne har allerede søkt om patent på den nye metoden, og håper nå på at batteriprodusentene vil ta i bruk den nye teknologien. Forskningslederen, assistentprofessor Yi Cui, sier at dette ikke bare er en forbedring - det er en revolusjonerende forbedring.

Rent teknisk går den nye metoden ut på å erstatte Li-ION-batteriets anode med silisium. Denne anoden er vanligvis laget av karbon. Hvor høy kapasitet batteriet har avgjøres av hvor mye litium som kan lagres i anoden. Silisium har mye høyere kapasitet enn karbon.

Løste silisiumproblemet

Bruk av silisium har imidlertid sine ulemper. I et batteri vil positivt ladede litiumatomer gjøre at silisiumet utvide seg når det lader, mens det vil krympe når batteriet brukes. Dette vil føre til at silisiumet etterhvert blir oppløst.

Forskerne har løst problemet ved å bruke silisium fra nanorør. I stedet for å utstyre batteriet med en film av silisium, bruker de en "skog" av små silisiumnanorør. Hvert rør har en diameter på en tusendel av tykkelsen på et vanlig papir. Metoden gjør at silisiumet oppløses på langt nær så raskt som hvis det var en silisiumfilm i batteriet.

Når den nye batteriteknologien kommer i produksjon er foreløpig høyst usikkert. Vi håper det skjer rimelig raskt.

(Kilder: Intomobile.com, nanotechwire.com)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen