Vil blokkere infiserte PC-er

Infiserte PC-er bør blokkeres fra nettet, sier Scott Charney fra Microsoft i en blogg på technet.com.

Forslaget er blitt presentert på en "International Security Solutions Europe (ISSE)"-konferanse i Berlin, Tyskland, og går ut på at alle datamaskiner får helsesertifikat som skal garantere at maskinene er virusfrie før de kan koble seg på nettet. Sertifikatet skal blant annet sørge for at maskinene har installert brannmur og antivirus, før de kan kobles til nettet.

Microsoft mener flere ting må være på plass før et slikt tiltak eventuelt settes i gang:

  • En klar definisjon på en frisk (ikke infisert) datamaskin.
  • Et fungerende system som gir ut sertifikater til datamaskiner.
  • Nettleverandører som er villige til å være med på et slikt tiltak.
  • Et juridisk rammeverk.

Hensikten med forslaget skal være å beskytte andre PC-er på nettet mot PC-er som er blitt en del av såkalte botnet, det vil si et nettverk av infiserte datamaskiner som sprer spam og skadelige programmer. Forslaget går ut på å legge de infiserte maskinene i midlertidig karantene, det vil si mens de aktuelle renses med et antivirusprogram.

Dersom det viser seg at betingelsene for et sertifikat ikke er i orden, skal ikke nettilgangen blokkeres med en gang, men brukeren vil få opp en melding på skjermen som viser hva brukeren må gjøre, eksempelvis laste ned oppdateringer for Windows eller antivirus. Et av problemene med dette er at slike meldinger gjerne ligner på meldinger falske antivirus pleier å bruke. Dermed vil kanskje brukeren ignorere meldingen.

Det finnes visstnok allerede tiltak som gjør noe som ligner på forslaget til Microsoft. Ifølge Graham Cluely, fra sikkerhetsselskapet Sophos, har enkelte nettleverandører tidligere prøvd tiltak som gjør at enkelte brukere mister tilgang til nettet, dersom deres maskiner viser seg å sende ut store mengder spam. Problemet er at brukerne da ikke kan laste ned sikkerhetsoppdateringer, for eksempel.

I Japan er over sytti nettleverandører blitt medlemmer av såkalt et "Cyber Clean Center" som kontakter brukere med informasjon om sikkerhet for å forhindre videre infeksjoner, og dermed forhindre at flere datamaskiner blir en del av slike nettverk. Det skal visstnok finnes lignende tiltak i Frankrike og Australia.

(Kilde: BBC)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen