Vil blende filmpirater

Filmbransjen er på offensiven om dagen, og gjør et stort nummer av alle pengene de taper på piratkopiering. Det siste på denne fronten er et system for å fysisk gjøre videokameraer ute av stand til å ta opp en kinofilm. Jeg vet ikke hvor mange som lar være å kjøpe en film eller gå på kino fordi de har sett en slik screener, men det er nok langt færre enn det filmbransjen vil ha det til.

Alternativ tekst mangler

Uansett, det skal fungere ved at det sendes et lys inn i objektivet på kameraet, som dermed blir blendet. Akkurat hvordan det fungerer i praksis, vet jeg ikke, men dette er jo kanskje noe som kan brukes andre steder også.

Vil vi se en situasjon der fotoforbud dukker opp mange steder, fordi det blir enkelt å håndheve? For at dette lyset ikke skal være sjenerende, må det være på en bølgelengde som øyet ikke er følsomt for. Vil det da bare være å sette på et filter som sperrer denne bølgelengden, så er hele systemet satt ut av spill?

Filmbransjen har satt seg fore å begrense våre muligheter mest mulig, og de siste fem årene har vi sett det samme fra politiske myndigheter og næringslivet generelt. Alle vil ha kontroll over hva vi foretar oss. Men vil dette bare bli en stillingskrig, der smarte hoder alltid vil finne en vei rundt? Vil dette bare føre til flere og flere forbud? Vi ser den tendensen på musikk og film. Det var før lett å kopiere en video, men de fleste steder var det forbudt. Siden det likevel ble gjort, la filmbransjen inn en kopibeskyttelse på DVD-platene. Da laget noen et program som tok bort denne sperren, slik at det igjen var lett å kopiere. Da kom det forbud mot å bryte kopibeskyttelser. I USA er det til og med forbudt å gjøre noe som kan stimulere til å bryte kopibeskyttelser. En russisk forsker i informatikk ble for noen år siden arrestert i USA, etter en konferanse, fordi han hadde jobbet med kopibeskyttelser og kryptering, og amerikanske myndigheter mente det stred mot forbudet mot å lage programmer for å omgå slike sperrer.

Det er med andre ord ikke lov å forske på sånt engang, dersom du ikke er en del av film- eller platebransjen.

Er det slik vi vil ha det? Vil vi ha stadig flere forbud og lover for å beskytte de tunge kapitalinteressene og myndigheters kontrollbehov, på bekostning av individuell frihet?

Dette har foreløpig liten relevans for fotograferingen, men overstående eksempel viser at det også kommer på dette området.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen