Vil avlytte Skype-samtalene dine

Alternativ tekst mangler

IP-telefoni, eller telefoni over internett, går foreløpig utenom alle regler i den såkalte Ekom-loven, som alle andre teleselskaper må forholde seg til. Det betyr at politiet ikke har mulighet til å avlytte samtalene dine via IP-telefoni selv om de mistenker at du bedriver ulovlig aktivitet.

Men det kan det nå bli en slutt på, når Samferdselsdepartementet og Post- og teletilsynet arbeider for at staten skal kunne kreve at IP-samtalene skal kunne avlyttes. Hvis alle selskaper som tilbyr IP-telefoni på noe vis, som for eksempel Telio og Skype, blir underlagt Ekom-loven, må de oppfylle en rekke krav til staten.

Kan se adressen din
Blant annet vil departementet at det skal være et lovpålagt krav at det er mulig å se adressen til oppringeren. Denne funksjonen er viktig for nødsentralene, slik at det blir enklere å rykke ut i nødsituasjoner. Men den mest omdiskuterte regelen er likevel regelen om muligheter for avlytting.

Post- og teletilsynet har delt opp IP-telefoni i tre kategorier, skriver Digi.no. Den første kategorien er PC til PC-kommunikasjon, som innebærer for eksempel Skype og MSN Messenger. Kategori to er PC til telefon, hvor også Skype et et eksempel. Den tredje og siste kategorien er telefon til telefon-kommunikasjon, hvor selskaper som Telio opererer.

Skype kan slippe unna
Det er imidlertid tvil om man skal gjøre en slik vurdering av den tredje kategorien. Departementet har derfor sendt saken ut til høring i en rekke selskaper i IT-bransjen. De fleste aktørene i den første kategorien er også i en spesiell situasjon. Skype har nemlig ingen kontorer i Norge, og kan derfor slippe unna norsk lovverk.

Om IP-tjenester som telefoni og lynmeldinger blir underlagt Ekom-loven avhenger i følge Digi.no av om de blir vurdert som elektroniske kommunikasjonstjenester eller ikke. Hvis Samferdselsdepartementet kommer frem til at tjenestene faller under denne kategorien, åpnes også mulighetene for avlytting.

Neste steg i saken skjer 2. oktober, som er dagen da IT-bransjen må ha gitt sine tilbakemeldinger til Samferdselsdepartementet.

(Kilder: Digi, IT-avisen)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen