Vil ATI støtte PS 3.0 i 2005?


Radeon X800 støtter ikke PS 3.0

Til tross for offentlige ukvemsuttalelser med hensyn til NVIDIAs bruk av Pixel Shader 3.0 i GeForce 6800-serien, som er en av egenskapene i den siste DirectX-versjonen, ser det nå ut til at ATI likevel akter å støtte programmeringsmetoden i den neste grafikkbrikken sin.

Dette kan komme som en overraskelse på mange, ettersom dagens GPU-er fra ATI ikke støtter Pixel Shader 3.0 fordi ATI har satset på 3Dc i stedet. Mange av argumentene om hva som er best av 3Dc og Pixel Shader 3.0 har imidlertid vært fokusert på billedkvaliteten, mens det senere har vist seg at Pixel Shader (PS) 3.0 ikke har noe å si for denne.

PS 3.0 er derimot en programmeringsteknikk som gjør det enkelere å kode shadere i spill og 3D-miljøer, og det kan derfor bli en standard programmeringsmetode for spillutviklere i tiden som kommer. Dersom ATI hadde valgt å la dette toget passere, kunne ytelsen på kortene deres blitt mye lavere i morgendagens spill.

Bortsett fra støtten for PS 3.0 finnes det lite tilgjengelig informasjon om R520-brikken til ATI, som er under utvikling i skrivende stund. Det er derimot klart at den vil være en helt ny design, i motsetning til tidligere brikker fra ATI som ofte har vært småjusteringer av de eksisterende.

Det sies at R520-brikken, som tidligere var antatt å hete R500, også vil være langt mer programmerbar enn tidligere brikker. Profesjonelle 3D-kort, som for eksempel 3D Lab's Wildcat-serie, har lenge vært 100% programmerbare.

Ifølge det ikke alltid like pålitelige nettstedet The Inquirer, skal brikken også ha fått kodenavnet "Fudo", tilfeldigvis (?) det samme som en av skribentene ved nevnte nettsted. Fudo er derimot også navnet på den japanske guden for ild og visdom, og ettersom kodenavnet på dagens X800-brikke var Loke - som de fleste sikkert kjenner fra Snorre - har ATI allerede en viss tradisjon med å bruke guder i kodenavnene sine.

(Kilder: The Inquirer, X-bit labs)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen