Vil 64-bit slå igjennom for bærbare?

64-bit har bitt seg grundig fast i serverplattformen, er fortsatt noe preget av manglende støtte på desktop og vil bli innført for bærbare datamaskiner i løpet av ganske kort tid.

I april vil det bli annonsert bærbare maskiner basert på AMD "Turion". Prosessorene vil ha modellnummer "2800+" og "3000+" med et effektforbruk opptil 35W. Som følge av 64-bits introduksjonen satser AMD på å øke sin markedsandel i dette segmentet til 15 prosent. Tidligere har selskapet hatt ca. 6 prosent andel.

I en artikkel hos Digital Connect ytres det skepsis mot AMDs kommende 64-bits plattform. Skepsisen ligger blant annet i hvorvidt laptop-markedet er modent for 64-bit og AMDs markedsføringskrefter.

Det er vel neppe å stikke under en stol at de fleste bærbare datamaskinene kjører en eller annen form for Windows operativsystem. Ettersom Microsoft fortsatt drøyer lanseringen av 64-bits Windows XP, er det kanskje ikke høyaktuelt i skrivende stund å skifte til "Turion" - men dette kan raskt endre seg.

Man finner gode alternativer på Linux-fronten som støtter 64-bits og også passer som operativsystem på bærbare maskiner. Mange foretrekker imidlertid å holde seg til "det sikre" på bærbare - spesielt siden de gjerne brukes i profesjonell virksomhet.

Dersom AMD skal klare å slå igjennom med sin "Turion"-plattform må selskapet gjøre en god markedsføringsjobb. På dette punktet har vanligvis Intel vært flinkere enn AMD, men har også flere kanaler å selge sine produkter gjennom.

"Turion" skal gi systemintegratører muligheten til å bygge systemer med enda mindre fysisk størrelse med mindre støy, lavere effektforbruk og bedre batterilevetid. Foreløpig kan nok 64-bits være noe vanskelig å selge inn, men momenter som "fremtidsrettet" og "multimediaplattform" kan kanskje være til hjelp?

En mulig nøkkel til suksess for AMD kan være å gjøre det enklest mulig for tredjeparts selskaper å integrere "Turion"-plattformen i sine produkter. Samtidig må selvsagt kostandseffektiviteten være på plass.

(Kilde: Digital Connect)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen