Slik skal flyet ta seg ut i skyene høyt over Venus.
Teknofil
Slik skal flyet ta seg ut i skyene høyt over Venus. (Bilde: Northrop Grumman)

Vil sende oppblåsbart fly til Venus

Det skal kunne utforske vår utrivelige nabo i solsystemet.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Det amerikanske forsvarsselskapet Northrop Grumman har annonsert et konseptfly som de mener NASA kan bruke til å utforske atmosfæren til planeten Venus. Det melder The Verge.

Solcelledrevet og oppblåsbart

Flyet kalles Vamp, og en av tingene som gjør det spesielt er at det er oppblåsbart. Dette skal sikre at flyet kan holde seg svevende i atmosfæren over Venus i lang tid, uten å bruke særlig mye energi.

Venus har en ekstremt tett atmosfære, og det er umulig å se planetens overflate. Dette er imidlertid et radar-bilde av planeten, som viser hva som skjuler seg under skyene.
Venus har en ekstremt tett atmosfære, og det er umulig å se planetens overflate. Dette er imidlertid et radar-bilde av planeten, som viser hva som skjuler seg under skyene. Foto: NASA

Dermed kan flyet drives av solcellepaneler.

En annen ting som gjør Vamp spesielt er størrelsen og formen – vingespennet skal være på 55 meter, og flyet er formet som en stor vinge. Konseptet er ikke helt ulikt det vi finner i flyprodusentens kjente stealth-bombefly, B-2 Spirit.

Flyet skal imidlertid ikke sendes til Venus ferdig oppblåst; Meningen er at det skal slippes løs fra romskipet som frakter det dit et sted i bane rundt planeten, hvor det skal foldes ut og glidefly nedover i atmosfæren «som et blad».

Kan lede til bemannede ekspedisjoner til Venus

Det snakkes mye om å sende mennesker til Mars, men det kan være vel så aktuelt å sende bemannede ekspedisjoner til Venus en gang i fjern fremtid.

Planeten er imidlertid ikke særlig trivelig. Atmosfæren er ekstremt tett, og består av 96% karbondioksid. Dette gjør overflaten ekstremt varm, og gjennomsnittstemperaturen er på hele 462 grader. Resultatet er at selv bly smelter når det befinner seg på planetens overflate. 

De øvre lagene av atmosfæren er derimot ikke like forferdelige, og man tenker seg at det er mulig å lage bebodde romstasjoner der, hvor forholdene ikke nødvendigvis er helt ulike de på jorden.

Det er også i disse lagene Northrop Grumman planlegger å bruke Vamp-flyet sitt. I en høyde på mellom 52 og 68 kilometer skal flyet etter planen suse rundt og ta ulike målinger, som en del av et større program for utforskning av planeten.

I tillegg til Mars og Venus er NASA veldig interessert i Jupiter-månen Europa
Der tror de nemlig at det kan finnes liv »

(Kilde: The Verge)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen