Hvis ryktene stemmer, vil Samsung-produktene etter hvert bare fungere med originalt tilbehør. (Bilde: Espen Irwing Swang, Amobil.no)

Vil Samsung kverke tredjeparts ladere?

Produsenten vil sperre for uoriginalt tilbehør, ifølge ryktebørsen.

Samsungs smartdeksler styrer skjermlåsen, og du kan besvare eller legge på samtaler ved å sveipe over vinduet øverst. Disse dekslene skal allerede være på vei til å få den unike ID-brikken som skal identifisere dem som Samsung-produkter.
Samsungs smartdeksler styrer skjermlåsen, og du kan besvare eller legge på samtaler ved å sveipe over vinduet øverst. Disse dekslene skal allerede være på vei til å få den unike ID-brikken som skal identifisere dem som Samsung-produkter.Foto: Samsung
Galaxy Note 3 skal være første telefon ut med den nye sperren. Den er også første telefon ut med regionssperre, og må låses opp med et SIM-kort fra regionen den er kjøpt i, før den kan brukes.
Galaxy Note 3 skal være første telefon ut med den nye sperren. Den er også første telefon ut med regionssperre, og må låses opp med et SIM-kort fra regionen den er kjøpt i, før den kan brukes.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

I dag går de fleste mobilladere om hverandre. Det kan det bli slutt på hvis det koreanske nettstedet ETNews har rett. De melder nemlig at Samsung nå jobber med å sperre for uoriginalt tilbehør til telefonene sine, deriblant ladere.

Strategien skal allerede være på plass i selskapets nyeste mobiltelefon, Galaxy Note 3. Funksjoner som å besvare, eller legge på, med smartdeksel på, skal ikke fungere for deksler som mangler Samsungs ID-brikke.

Les testen av Samsung Galaxy Note 3

Produksjonen er i gang

Slike brikker skal ha blitt sendt til produksjonslinjene den 22. oktober. Siden både telefon og deksler allerede er på markedet, og virker slik de skal, mistenker vi at det må en programvareoppdatering til før sperren faktisk aktiveres.

Samsung har ikke gått ut med noen offisiell respons til påstandene, men Etnews melder at strategiendringen skjer for å hindre ustabile billigladere, som kan ta fyr under bruk. De mener likevel å vite at den egentlige grunnen er at Samsung ønsker å gi sin relativt nystartede tilbehørsavdeling en hjelpende hånd.

Mindre tilbehør i esken

Hvis dette stemmer, er det nemlig også snakk om å legge ved mindre tilbehør i esken ved kjøp av produktene. Det være seg håndfrisett, eller ekstrabatteri, i de områdene der det i dag er standard.

Siden både Apple og Samsung er i ferd med å stange i taket på et mobilmarked som begynner å mettes, skal det være mer penger å hente på tilbehørsfronten.

Resultatet kan altså bli lavere kostnad ved produksjon av alt som inkluderes med telefonen når den er ny, i tillegg til mersalg av premiumtilbehør som er langt dyrere enn mange av alternativene i markedet.

Følger etter Apple

Allerede nevnte Apple har drevet med liknende ting i en årrekke. De lisensierer ut teknologien sin, og produkter som skal være sertifiserte for å virke med Apple får det sedvanlige "Made for"-stempelet.

Nytt av fjoråret er at også selskapets ladekabler har en innebygget ID-brikke, som skal gjøre at tredjeparts kabler ikke virker.

Har allerede regionssperre i Galaxy Note 3

Uavhengig av om ryktene stemmer, er Samsung allerede så smått i gang med å bygge inn sperrer i produktene. Det har skapt en del ståhei at Galaxy Note 3 må aktiveres med SIM-kort fra regionen den er kjøpt i første gang, før den senere skal fungere med alle typer SIM-kort.

Det kan være en stor fordel at billigbatterier, uten sikkerhetsmekanismer, og ladere med dårlig innmat blir borte fra markedet. Men, ulempen er at ladere av topp kvalitet, som fra konkurrentene HTC, Sony og LG heller ikke vil virke, hvis du har en slik fra før. Det fins også mange tilbehørsprodusenter i markedet som er kjent for kvalitetsprodukter, og heller ikke disse vil virke uten Samsungs godkjenning, hvis det er slik at ryktene stemmer.

Hva sier EU til dette?

Her i Europa vil det uansett bli spennende å se hvordan vaktbikkja EU reagerer på strategiendringen. Standardisering av ladepluggen i moderne telefoner har vært en kjepphest for EU-politikere i lang tid, både av hensyn til forbrukere og stadig voksende berg av elektronisk avfall. Spørsmålet er hvor mye denne standardiseringen er verdt, hvis pluggen passer, men laderne fortsatt ikke går om hverandre.

Les også: EU vil tvinge Apple til å bruke Micro-USB

(Kilder: etnews.com via androidauthority.com)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen