Daimler vil gjøre det enklere for utrykningspersonell å vite hvor de skal skjære seg inn i biler som er smadret til det ugjenkjennelige.
Daimler vil gjøre det enklere for utrykningspersonell å vite hvor de skal skjære seg inn i biler som er smadret til det ugjenkjennelige. (Bilde: iStodckphoto/chris sadowski )

Mercedes vil redde liv med QR-koder

Lanserer brannmannens beste venn

Bilprodusenten Mercedes vil bruke QR-koder på bilene sine for å redde liv i tilfelle ulykker. Meningen er at brann- og hjelpemannskaper skal kunne scanne kodene for å se hvordan de skal skjære for å komme seg inn i bilvraket.

Ved å scanne QR-kodene med en smarttelefon kommer politi, brannmenn og andre nødetater inn på en nettside som viser hvor de skal kjære for å komme seg inn i den aktuelle bilmodellen. Nettsiden viser også plassering av kollisjonsputer, batteri, bensintank, elektriske ledninger og sylindre under trykk. I hybridbiler forteller den også hvor tilleggsbatterier og høyspente ledninger befinner seg.

Fram til nå har redningsarbeidere måtte ringe inn bilnummeret for å få nødvendige instruksjoner i de tilfellene der kjøretøyet er smadret til det ugjenkjennelige, ifølge Mercedes-produsent Daimler.

Ønsker konkurrentene velkommen

Ifølge Daimler har de avstått fra å ta patent på løsningen, slik at andre bilprodusenter kan slutte seg til uten ekstra kostnad.

Mercedes er ikke de første til å tilby denne typen informasjon i digital form. Det finnes allerede flere apper med konstruksjonstegninger rettet mot utrykningspersonell. Fordelen med en QR-kode er at mannskapene slipper å bruke tid på å lete etter den aktuelle modellen i registeret til en app, men i stedet ledes direkte til riktig bilmodell.

Daimlers gode hensikter kan uansett snart være overflødige. EU-kommisjonen har lenge støttet utviklingen av eCall, en teknologi som skal gjøre alle biler i stand til selv å ringe nødnummer og varsle om ulykker, selv om føreren ligger bevisstløs i bilen. Biler med eCall skal også kunne overføre relevant informasjon som bilmodell og geografisk plassering.

Les mer: Ice lanserer bredbånd for bilen >>

(Kilde: BBC)

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen