Vil politianmelde om noen bøyer iPhone i butikken
(Bilde: Jørgen Elton Nilsen, Tek.no)

Vil politianmelde om noen bøyer iPhone i butikken

iPhone bøyer seg ikke lett, men folk prøver likevel.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Helt siden Apple for en liten stund tilbake lanserte iPhone 6 og iPhone 6 Plus, har de to telefonene hatt et enormt søkelys rettet mot seg. Som de to eneste modellene fra selskapet florerer sakene om alt som går bra med dem, og ikke minst alt som går galt.

Stor ståhei ble det da det kort tid etter salgsstart begynte å tikke inn en rekke rapporter om at Plus-modellen ble bøyd bare man hadde den i bukselomma. Å bøye denne telefonen har det nå tydeligvis gått sport i. Som The Daily Dot først rapporterte har enkelte begynt å gå inn i Apple-butikker og ødelagt telefoner til flere titalls tusen kroner, for moro skyld.

Tek.no har vært i kontakt med to av de større forhandlerne av iPhoner over disk i Norge, Elkjøp og Eplehuset, og ingen av dem kan rapportere at dette har skjedd i Norge hittil.

Hallvard Opheim,kommunikasjonssjef i Eplehuset.
Hallvard Opheim,kommunikasjonssjef i Eplehuset.Foto: Eplehuset

– Vi har ikke opplevd hærverk på utstillingsmodellene, og antar enn så lenge at det ikke vil bli et stort problem. En eventuell hendelse hvor dette utføres med forsett vil naturligvis bli møtt med erstatningskrav og politianmeldelse på lik linje med tyveri, forteller Hallvard Opheim, kommunikasjonssjef i Eplehuset.

Heller ikke Elkjøp har enda opplevd noe slikt:

– Det har ikke blitt rapportert om noe tilfelle der en kunde har ødelagt en telefon hos oss i butikk ved å bøye den, forteller Øystein Andre Schmidt, kommunikasjonssjef i Elkjøp.

Vanskelig å bøye

Apple har solgt flere millioner iPhone 6-modeller, og melder selv at de så langt bare har fått inn 9 rapporter om at Plus-modellen har bøyd seg under normalt bruk. At det ble en mediesak ut av problematikken forsterket seg spesielt da nettstedet Unbox Therapy la ut denne videofilmen på YouTube, der de bruker makt for å bøye telefonen.

Dette har blitt en storm i et vannglass

Av filmen kan man se at de legger presse på det svakeste punktet til telefonen – ved volumknappene der rammen er tynn. Det samme gjorde VG, og det er åpenbart at begge brukte makt for å få det til. Da Unbox Therapy gjentok eksperimentet med en Samsung Note 3, som ikke bøyde seg like lett, la trykket på et langt sterkere punkt – midt på baksiden av telefonen.

Om det egentlig er «lett» å bøye telefonen, og om trykket tilsvarer det telefonen kan bli utsatt for under normalt bruk, er spørsmål som ikke har fått alt for mye fokus. Det er tross alt slik at om du går inn for å bøye noe, så vil det på ett eller annet punkt bøye seg – det er bare et spørsmål om kraft, og om mengden kraft er reell.

Da problemet først dukket opp var Apple raske med å invitere en knippe journalister inn til testanlegget der de gir nye mobiler juling for å sjekke hvor mye de tåler. Testene var designet for å utsette telefonene for påkjenninger de kunne møte i det virkelige liv, gjentatte ganger. 

Mange har «testet» hvor lett det er å bøye telefonen, men den eneste uavhengige og objektive testen av hvor lett telefonen gir etter er utført av Consumer Report, iallfall av det vi kjenner til. De tok i bruk en lignende maskin som den Apple har, og la press på en rekke toppmodeller for å se når de ble deformert, og når skallet ga etter.

Konklusjonen deres var klar; iPhone 6 Plus er slettes ikke den enkleste telefonen å bøye. Faktisk er det lettere å ta knekken på den vanlige iPhone 6-modellen, men så langt vi vet har det ikke kommet rapporter om at har blitt bøyd enda. HTC One (M8) scoret enda dårligere enn iPhone 6, mens både LG G3, iPhone 5 og Samsung Galaxy Note 3 kom bedre ut.

Uansett plassering konkluderer Consumer Report med at, ja – telefonene kan bøyes. Men alle telefonene er veldig solide, og de vil ikke møte kreftene de ble utsatt for i testen under normalt bruk. Om telefonen bøyer seg, så er det altså fordi den har blitt utsatt for unormale påkjenninger.

Ingen klager hittil

Øystein Schmidt, kommunikasjonssjef i Elkjøp.
Øystein Schmidt, kommunikasjonssjef i Elkjøp.Foto: Elkjøp/Joakim Mangen

Selv om det skal mye til før iPhone 6 blir bøyd, har altså alt oppstyret fått enkelte til å gå inn i butikker for å bedrive hærverk – både unger og analytikere. Reaksjonene på denne adferden har jevnt over vært at det hele blir omtalt som ren idioti.

Hverken Elkjøp eller Eplehuset har så langt sett slike tilfeller i Norge, men begge er veldig klare på at om det skulle skje – så blir det sett på som hærverk.

– Skulle noe slikt skjer i butikken vil jo dette være på linje med å ødelegge en TV i lyd&bilde-avdelingen eller knuse glassdøra på en stekeovn – kort fortalt ordinært hærverk, forteller Schmidt.

De første rapportene om bøyde telefoner i USA begynte å tikke inn umiddelbart etter salgsstart. iPhone 6 har vært i salg i Norge i snart en snau uke, men så langt har ikke Elkjøp eller Eplehuset fått inn rapporter på at dette har skjedd med telefonen til deres kunder.

– Men nå har jo telefonen kun vært i salg siden fredag, så det er kanskje litt tidlig å komme med fasiten helt enda, sier Opheim.

Kommunikasjonssjefen i Elkjøp forteller videre at de synes bøye-historien har blitt en storm i et vannglass:

– Hvis man bruker nok krefter og går inn for det finnes det knapt en eneste modell på markedet, i samme kategori som iPhone 6, som man ikke får skadet på tilsvarende måte.

Dette får han støtte for hos Eplehuset:

– Nå har vel også testen fra Consumer Report langt på vei bekreftet at det skal mer enn normal bruk til for at dette skal bli et reelt problem, og i så måte har vi ingen grunn til å tro at dette skal bli noe stort problem framover heller.

Få med deg testen vår av iPhone 6 Plus
Er Apples nye kjempe for stor? » 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen