(Bilde: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no)

Vil la ruteren din gi deg lynraskt mobilnett hjemme

«Småceller» kommer, og de kan løse mange utfordringer.

Hardware.no/Skagerrak: Vi nordmenn er ivrige på å ta i bruk ny teknologi, noe telebransjen mildt sagt har merket. Trafikkmengden i mobilnettet øker ekstremt raskt, fordi vi nå bruker det på en helt annen måte enn før. Det er ikke lenger bare samtaler og SMS-ser, det er ren data – og det er mye av det.

– Med årets OL i Sochi ble mobilen vår TV-skjerm. Under en av øvelsene stod mobilen for 80 prosent av trafikken i nettene våre, forteller Frode Støldal, Teknologidirektør i Telenor Norge, og viser til at trafikken har vokst med 1300 prosent fra 2011 til 2014

Parallelt med denne trafikkeksplosjonen jobber teleaktørene nå med å bygge ut 4G-nett over store deler av landet. Kapasiteten i nettet skal opp, men det har sine utfordringer.

Kort fortalt bygges mobilnettet ved at operatørene skrur opp basestasjoner rundt omkring i landet, montert på alt fra hustak til høye stålmaster. Telefonen din snakker med basestasjonene, som tar signalet ned i bakken og over på fibernettet – før signalet sendes videre til mottakeren. Å bygge mobilnett på denne måten har fungert veldig bra i mange år, og det gjør det for så vidt fortsatt, men antallet utfordringer er også økende.

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

månedlig

Kr 49
Kr 12 per uke
Prøv gratis
Én måned gratis
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?

Les kommentarene (2)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen