(Bilde: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no)

Vil la ruteren din gi deg lynraskt mobilnett hjemme

«Småceller» kommer, og de kan løse mange utfordringer.

Hardware.no/Skagerrak: Vi nordmenn er ivrige på å ta i bruk ny teknologi, noe telebransjen mildt sagt har merket. Trafikkmengden i mobilnettet øker ekstremt raskt, fordi vi nå bruker det på en helt annen måte enn før. Det er ikke lenger bare samtaler og SMS-ser, det er ren data – og det er mye av det.

– Med årets OL i Sochi ble mobilen vår TV-skjerm. Under en av øvelsene stod mobilen for 80 prosent av trafikken i nettene våre, forteller Frode Støldal, Teknologidirektør i Telenor Norge, og viser til at trafikken har vokst med 1300 prosent fra 2011 til 2014

Parallelt med denne trafikkeksplosjonen jobber teleaktørene nå med å bygge ut 4G-nett over store deler av landet. Kapasiteten i nettet skal opp, men det har sine utfordringer.

Kort fortalt bygges mobilnettet ved at operatørene skrur opp basestasjoner rundt omkring i landet, montert på alt fra hustak til høye stålmaster. Telefonen din snakker med basestasjonene, som tar signalet ned i bakken og over på fibernettet – før signalet sendes videre til mottakeren. Å bygge mobilnett på denne måten har fungert veldig bra i mange år, og det gjør det for så vidt fortsatt, men antallet utfordringer er også økende.

Les kommentarene (2)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen