Et lovforslag i Nederland vil gi politiet myndighet til å bryte seg inn i, installere spionvare og slette informasjon på datamaskiner over hele verden. (Bilde: iStock Photo)

Vil la politiet hacke seg inn i PC-er

Nederlandske myndigheter vil bryte seg inn verden over.

Myndighetene i Nederland ønsker å gi politiet utvidet fullmakt til å hacke seg inn, overvåke materiale, installere spionvare og slette ulovlig innhold på PC-er verden over. Lovforslaget kommer fram i et brev til det nederlandske underhuset, signert justisminister Ivo Opstelten.

Etterforskere skal få lov til å bryte seg inn i datamaskiner, selv om de ikke vet hvor i verden de befinner seg. I praksis betyr dette at nederlandsk politi kan operere utenfor Nederland, men i tilfeller der beliggenheten til en PC er kjent, må nederlenderne samarbeide med det lokale politiet i det aktuelle landet.

Retten til å hacke skal imidlertid kun gjelde i alvorlige saker med en strafferamme på minst fire år. På samme måte som husransakelser, må slike handlinger også godkjennes av en dommer i forkant. I tillegg må all hackeraktivitet loggføres, slik at den kan bli gått gjennom senere.

Tor får gjennomgå

Det er spesielt den anonymiserende nettverkstjenesten Tor som får gjennomgå i den nederlandske justisministerens skriv.

Tor lar brukere sette opp private tjenester som kun er tilgjengelige fra innsiden av Tor-nettverket. Tilknytningen mellom ulike brukere og fysisk plassering blir anonymisert via en rekke tilfeldige noder.

Ivo Opstelten trekker fram slike tjenester og barneporno som eksempler på misbruk som krever «retten til å hacke» fra myndighetenes side.

Digitalt våpenkappløp

Ikke alle lar seg imponere over forslaget. It van Daalen, direktør i IT-rettighetsorganisasjonen Bits of Freedom, sier til IDG News Service at datakriminalitet er et alvorlig problem, men at det nye lovforslaget ikke er riktig vei å gå.

– Å la etterforskere hacke PC-er i andre land kan oppmuntre andre myndigheter til å innføre lignende lovgivning, men ikke nødvendigvis med de samme begrensningene. Det kan raskt utvikle seg til et digitalt våpenkappløp.

Daalen mener videre at lovforslaget vil gi myndighetene økt motivasjon til å holde svakheter i programvare hemmelig, ettersom de er nødt til å utnytte dette for å angripe systemer brukt av datakriminelle.

(Kilde: IDG News Service)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen