Vil ha billigbilder på svenske sedler

Ansiktet til svenske berømtheter er ikke verdt mye for Riksbanken.

Den svenske fotografen Jacob Forsell våknet plutselig en dag opp til en spesiell nyhet. Et bilde han hadde tatt av Astrid Lindgren hadde blitt valgt ut av den svenske Riksbanken til å skulle pryde en av de nye svenske sedlene. Det som i utgangspunktet var en ren gledesnyhet, førte til mange spørsmål. For Forsell dukket dette opp av det blå. Hvorfor hadde de ikke tatt kontakt på forhånd? Nå er Riksbanken, tilsvarende Norges Bank, i seddelbråk med flere svenske fotografer. Forsell setter spørsmålstegn ved bankens profesjonalitet - eller mangel på sådan.

I vår ble nemlig de nye svenske sedlene presentert, men det viser seg nå at banken ikke hadde spurt opphavspersonene på forhånd. Nå, fem måneder seinere, sitter banken fortsatt i forhandlinger med flere av opphavspersonene. De har ennå ikke kommet til enighet, og konsekvensen kan være at flere av motivene blir byttet ut, melder SVT.

To av seks sedler klarert
Til nå er det kun to av seks nye sedler som er klarert for bruk, nemlig 20- (Astrid Lindgren) og 200-lappen (Ingmar Bergman). De uavklarte sedlene er 50- (Evert Taube), 100- (Greta Garbo), 500- (Birgit Nilsson) og 1000-lappen (Dag Hammarskjöld).

Her er de nye sedlene slik Riksbanken presenterte tidligere i vår.
Her er de nye sedlene slik Riksbanken presenterte tidligere i vår.

Totalbudsjett på 85.000
Det er tydelig at Riksbanken ikke er villig til å betale den summen flere av opphavspersonene krever, da de selv har opplyst at de leter etter nye bilder tatt av andre fotografer. De skal visstnok hatt et totalbudsjett på 85.000 svenske kroner for de seks fotografiene. Dette blir i underkant av 15.000 svenske kroner per fotografi.

Forsell ga etter
Fotograf Jacob Forsell er i et eksklusivt selskap. Han ble smigret av at et av hans bilder skulle pryde den svenske 20-lappen, og godtok likevel Riksbankens tilbud. Han er nå én av to som har fotografer som har satt sin signatur på Riksbankens papir. Til SVT fortalte han at han og bildebyrået Scanpix i utgangspunktet krevde 150.000 svenske kroner for bruken av bildet. Det var tydeligvis flere hakk over hva Riksbanken var villig til å betale. Til slutt godtok Forsell et tilbud hvor han endte opp med knappe 10.000 kroner. Han har lite til overs for måten Riksbanken presset saken gjennom på.

- De har kjørt på, og diktert vilkårene. Det hadde vært veldig enkelt for Riksbanken å ordne dette før de presenterte sedlene. Men i stedet har de satt spørsmålstegn ved bildenes verdi. Det er så tullete og amatørmessig at man dåner, fortalte Forsell.

Les også: Krever millioner for bildebruk.

Mener de gjorde alt riktig
Riksbanken selv tar ingen selvkritikk. Christina Wejshammar, enhetssjef i Riksbanken forteller at de har håndtert alt slik de planla. Og redselen for å ende opp med bildeløse sedler er ikke særlig stor: - Vi ser ingen risiko for at vi ikke finner fotografier som vi kan bruke på sedlene. Og i de tilfellene hvor vi ikke blir enige, finner vi andre fotografers bilde.

Riksbanken har imidlertid god tid på å få ryddet opp i sitt eget rot. Pengesedlene finner nemlig ikke veien ut til det svenske dagliglivet før i 2015. Spørsmålet mange stiller seg er om Riksbanken selv hadde tatt kontakt om ikke fotografene hadde gjort det først, eller om de spekulerte i å ta sjansen på å slippe relativt billig unna en eventuell erstatningssak.

Hva tror Akams lesere?

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen