Altinn - den store nettportalen til det offentlige i Norge. (Bilde: Altinn)

Vil ha Altinn-kildekoden frigjort

Bør være åpen kildekode, mener kompetansesenter.

Etter store perioder med nedetider, betydelige feil og store kostnadsoverskridelser har den store nettplattformen til det offentlige, Altinn, gjentatte ganger vært i hardt vær.

Nå har Friprogsenteret, det nasjonale kompetansesenteret for fri programvare, sendt et brev til Brønnøysundregisteret. Der krever de at kildekoden til Altinn frigis som åpen programvare for fri bruk, slik at alle kan ta den massive offentlige investeringen i bruk, skriver TU.no.

Stor investering

Altinn hadde opprinnelig en utviklingsramme på 400 millioner kroner, men kostnaden endte på mer enn det dobbelte – nærmere en milliard kroner. I tillegg er det i år satt av store midler til å videreutvikle tjenesten. Det er staten som eier løsningen, som er utviklet på Microsoft-teknologi.

– Målet er at man kan bruke den enorme investeringen som lagt i denne plattformen til å la flere markedsaktører bruke koden til å konkurrere om nye gode løsninger, uten å måtte starte fra bunnen av, sier Christer Gundersen ved Friprogsenteret, til TU.no.

Han forteller videre at det er enkeltkomponentene som Altinn er bygget opp av, som er spesielt interessant for andre. Han nevner spesielt meldingsboksen og skjemafunksjonaliteten.

Friprogsenteret har imidlertid ikke regnet på effekten åpen Altinn-kode kan ha, men peker til at det er mye dobbeltarbeid i det offentlige allerede:

– Mange etater og kommuner utvikler nå nye fagsystemer, og flere vil for eksempel ha behov for en sikker meldingsboks. Da kan det være smart å gjenbruke kildekoden som det offentlige allerede har brukt penger på, sier Gundersen.

Ny problemstilling for Altinn

Direktøren for Altinn, Kjersti Lauritzen, sier til ukebladet at deling av kildekoden er en helt ny problemstilling for dem:

– Vi har råderett over kildekoden, men jeg vet ikke om de kontraktsmessige forholdene tillater oss å dele den med alle, sier hun, og påpeker at de er positive til muligheten.

(Kilde: TU)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen