Erna Solbergs nye regjering vil ikke la seg overvåke av noen. (Bilde: Shutterstock/CF-Wesenberg@kolonihaven.no)

Vil gjøre det vanskeligere å spionere på regjeringen

Tar i bruk ny kryptering for å unnslippe NSA.

Den norske regjeringen vil denne uken ta i bruk et nytt system for kryptering, som skal gjøre det langt vanskeligere å spionere på hva regjeringen foretar seg. Dette kommer i kjølvannet av de omfattende overvåkningsskandalene som Edward Snowden har avslørt.

Skandalene har blant annet opprørt Tysklands forbundskansler Angela Merkel, som skal ha blitt utsatt for amerikansk spionasje – noe amerikanerne selv benekter. Europaparlamentet har likevel satt ned foten, og avsluttet et samarbeid om deling av finansielle data, etter at omfanget av overvåkningen ble kjent.

Ikke bekreftet i Norge

Guardian-journalisten Glenn Greenwald er en av de som har jobbet med med Snowden-dokumentene, og ifølge Dagbladet har han uttalt at NSA har spionert også på norske mål. Han vet dog ikke ennå om dette gjelder norske bedrifter eller enkeltpersoner.

Justisminister Anders Anundsen forteller ifølge NRK at det ikke har kommet noen bekreftelse på at USA eller andre fremmede makter har spionert på norske myndigheter, men at det nye krypteringssystemet likevel vil komme på plass allerede denne uken.

Regjeringen ser nemlig ikke med blide øyne på å bli overvåket av fremmede makter – noe både Fremskrittspartiet og de to borgerlige støttepartiene ga uttrykk for før valget. Høyre svarte riktig nok ikke skikkelig på dette spørsmålet, men lite tyder på at det er stor begeistring for spionasje der i gården heller.

Utenriksminister Børge Brende forteller nemlig til TV 2 at det er helt uakseptabelt dersom det viser seg at USA faktisk har overvåket sine allierte, og han forteller kanalen at Norge vurderer å støtte et FN-regelverk for å begrense slik overvåkning. 

Før valget spurte vi alle partiene hva de mente om IT-politikk:
Ekstra: Dette er løftene om din IT-hverdag for de neste fire årene »

(Kilder: NRK, TV2, Dagbladet)

 

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen