Slik skal testdeltakerne ligge i 60 dager.
Teknofil
Slik skal testdeltakerne ligge i 60 dager. (Bilde: ESA)

Vil du ligge bakoverlent i 60 dager mot betaling?

I så fall kan du få jobb hos den tyske romfartsorganisasjonen GSA.

Før vi mennesker skal ha mulighet til å erobre verdensrommet, trenger vi mer kunnskap om hvordan menneskekroppen takler forholdene der ute.

Nå har den tyske romfartsorganisasjonen German Space Agency (GSA) lyst ut en litt spesiell stilling, melder Iflscience. De ser enkelt og greit etter 12 personer som har lyst til å tilbringe to måneder bakoverlent i en skrå seng mot betaling.

– Lurer tyngdekraften

Eksperimentet skal hjelpe forskerne med å forstå hvordan vektløshet påvirker menneskekroppen. De 12 testpersonene skal derfor ligge i en seng som er vinklet 6 grader bakover i 60 dager, for å simulere tilstanden. Ifølge Ulrich Limper, en hjerteforsker tilknyttet Institute of Aerospace Medicine, lurer vinkelen tyngdekraften ved at hodet blir liggende under resten av kroppen. 

Astronauter opplever visstnok noe som kan beskrives som en konstant forkjølelse i vektløs tilstand.
Astronauter opplever visstnok noe som kan beskrives som en konstant forkjølelse i vektløs tilstand. Foto: Flickr/SCA Svenska Cellulosa Aktiebolaget

Vanligvis pumper hjertet blodet opp til hodet med ganske mye trykk, men i vektløs tilstand er det ikke lenger noen motstand. Astronauter opplever derfor å få mye ekstra blod til hodet, en tilstand som kan sammenlignes med en slags kronisk forkjølelse.

Det er denne tilstanden forskerne vil forsøke å gjenskape i forsøket, som skal utføres ved Envihab-instituttet. Vektløshet svekker imidlertid også muskler og skjelett, og forsøkspersonene må derfor ligge i ro hele testperioden. Alle måltider må inntas fra senga, og selv dobesøk må utføres i bakoverlent posisjon.

Besøk av den mer vanlige typen er ikke tillatt overhodet, så for å få tiden til å gå kan du velge mellom å spille dataspill, se film eller lese bøker.

- Ville ikke gjort det selv

Søvnproblemer er ikke uvanlig i vektløs tilstand. Sammen med de andre lidelsene er dette en av de tingene forskerne vil undersøke i løpet av testperioden.
Søvnproblemer er ikke uvanlig i vektløs tilstand. Sammen med de andre lidelsene er dette en av de tingene forskerne vil undersøke i løpet av testperioden. Foto: NASA

Det kanskje verste for en eventuell kandidat er at forskerne har sørget for at du vil bli fullstendig døgnvill. Det finnes ingen klokker eller vinduer i rommet, og de kan selv kontrollere både lys, temperatur og til og med sammensetningen av gasser i lufta.

Ifølge forskerne vil forsøket ikke bare komme astronauter til gode, men også mennesker som må tilbringe lengre perioder sengeliggende. Opptrening må nok fortsatt til, men man kan minimere skadene ved å forebygge dem.

Ettersom det er svært viktig at forsøket ikke avbrytes, velges forsøkspersonene med omhu for å minimere sjansen for at noen dropper ut. BBC spurte for øvrig Limper om han ville meldt seg på forsøket selv. Da var svaret et kort og kontant «Nei».

Det finnes verre ting å utsette seg selv for:
Russer kan bli første til å få gjennomført en hodetransplantasjon »

(Kilde: Iflscience)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen