Vil du ha mye bedre lydkvalitet på telefonsamtalene?
(Bilde: iStockphoto / 15090383)

Vil du ha mye bedre lydkvalitet på telefonsamtalene?

Sjekk her om du har en av telefonene som støtter HD Voice.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Synes du lydkvaliteten under telefonsamtaler har blitt bedre de siste dagene? Det kan ha en naturlig forklaring.

Telenor har nemlig lansert HD Voice – en kraftig oppgradering av lydkvaliteten på telefonsamtaler. Og første uke etter påske lanserer også NetCom HD Voice i sitt nett.

Mens lydkodingen som brukes i mobilnettet i dag begrenser seg til frekvensområdet 300 til 3400 Hz, vil HD Voice dekke et frekvensområde fra 50 til 7000 Hz. I tillegg tas 16 000 signalprøver i sekundet, mot 8000 i det gamle systemet – noe som gir klarere og mer naturtro lyd.

Administrerende direktør i Telenor, Berit Svendsen.
Administrerende direktør i Telenor, Berit Svendsen.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

– Nyansene i tonefallet blir klarere og lyden mer naturtro. De som jobber eller befinner seg i områder med mye bakgrunnsstøy, slik som i kafeer eller nær trafikk, vil ha stor nytte av HD Voice. Bedre lydkvalitet vil generelt gi færre misforståelser, og vil også føre til at du kan snakke lavere i telefonen. Det er jo praktisk når du befinner deg i det offentlige rom, sier administrerende direktør i Telenor, Berit Svendsen.

Får du HD Voice på din mobil?

For at HD skal virke, må du imidlertid ha en telefon som støtter HD Voice – på fagspråket kalt AMR-WB (Adaptive Multi-Rate Wideband). Samtidig er du avhengig av at også den du snakker med har en telefon som støtter HD Voice. Og til slutt er begge nødt til å være på Telenors 3G-nett. 

I tillegg må programvaren i telefonen støtte HD Voice. 

– Brukeren trenger ikke å gjøre noe spesielt for å bruke tjenesten. Enkelte mobiltelefoner vil få funksjonen aktivert fra leverandøren gjennom en programvareoppdatering. Bruker får da beskjed om å foreta en oppgradering, slik man med jevne mellomrom gjør på en smarttelefon, opplyser informasjonssjef Anders Krokan i Telenor. 

Støtte for 2G-nettet kommer senere

I dag kreves det altså 3G-dekning i "begge ender" for at HD Voice skal fungere. Støtte over 2G-nettet kommer senere i år, men det er få mobiltelefoner som støtter HD Voice på 2G. Såvidt vi kjenner til er det foreløpig bare noen utvalgte Nokia-telefoner. Vi får opplyst fra Nokia Scandinavia at blant annet Nokia Lumia 610, 620, 800, 820, 900 og 920 støtter HD Voice via både 2G og 3G, i tillegg til at en rekke andre modeller også har denne støtten..

På sikt vil det komme støtte for HD Voice mellom 2G- og 3G-nettene, men det er lenger frem i tid, opplyser Telenor.

Ifølge Telenor støtter 37 prosent av alle mobiltelefoner som er registrert i Telenors nett HD Voice. De aller fleste smartmobiler av nyere dato skal ifølge Telenor støtte HD Voice. Men har du en iPhone eldre enn iPhone 5, støttes det ikke.

neste side finner du en oversikt over hvilke telefoner som har, og ikke har, HD Voice.

Les mer om HD Voice hos vårt søsternettsted Mobilen.no

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen