Vil du ha Che på stueveggen?

Foto: Alberto Korda

Vil du ha Che på stueveggen?

Nå kan du sikre deg et signert eksemplar av det berømte fotografiet.

Det er et av de mest reproduserte fotografiene i verden, portrettet av revolusjonslederen Che Guevara. Bildet er tatt av fotografen Alberto Korda den 5. mars 1960 i Havanna på Cuba, og har i ettertid, riktignok i stilisert versjon, vært å finne på alskens effekter.

Noen høyere?

Og nå kan du altså få kloa i et originaleksemplar av det berømte fotografiet. Auksjonshuset Christie’s har fått tak i et eksemplar som ble signert av Korda selv, dog så sent som i 1991. Og nettopp denne sene datoen for signeringen har hatt en innvirkning på utropsprisen for det ikoniske fotografiet.

Fotografiet antas å gå for et sted mellom 4000 og 6000 pund, noe som tilsvarer et sted mellom 35 000 og 53 000 kroner. Dermed kan du velge mellom et av fotohistoriens mest kjente fotografier – eller heller slakte sparegrisen for å kjøpe deg Leica M9-P, som vi nylig testet.

Alberto Korda sammen med det berømte bildet.
Alberto Korda sammen med det berømte bildet.

Fascinerende historie

Med tanke på hvor kjent Kordas Che Guevara-bildet er, kan man gjerne tenke seg at fotografen har tjent store penger på blinkskuddet. Men Korda, som døde i 2001, tjente aldri ei krone på bildet.

Kommunisten Korda var ikke interessert i verken royalities eller opphavsrett. Den eneste inntekten han noen gang fikk fra bildet, kom etter et søksmål mot vodkaprodusent Smirnoff, som hadde brukt bildet i reklamesammenheng. Av retten ble Korda tilkjent 50 000 dollar, som han donerte til det kubanske helsesystemet, noe han hevdet Che også ville ha gjort, dersom han var i live.

For de spesielt interesserte, skal det nevnes at fotografiet ble tatt med en Leica M2 og et 90 mm objektiv. Korda selv hevdet at det verken var kunnskap eller teknikk som avgjorde blinkskuddet, men derimot tilfeldigheter og ren, skjær flaks.

Les også: Bli med Akam i Che Guevaras fotspor

(Kilder: Fotopia, Wikipedia)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen