Vil du betale 57000 kroner for et svart-hvitt-kamera?
Teknofil
(Bilde: Leica.com, Istockphoto)

Vil du betale 57000 kroner for et svart-hvitt-kamera?

Ingen fargebilder fra nyeste kamera i Leicas M-serie.

Mange har ventet på noe nytt fra Leica og i går kom nyheten. Verdens første fullformat-kamera med en sensor kun for svart-hvit fotografering. Den nye Leicaen har fått navnet Leica M Monochrom og plasserer seg godt inne i den høyt aktede M-serien.

Utseendemessig er det lite som skiller Leica M Monochrom fra andre Leica-kameraer i M-serien. Det er først når man ser inni kameraet at de store forskjellene kommer fram. Den største og viktigste er selvfølgelig at sensoren nå kun tar monokrome bilder. Denne 18 megapiksler store bildebrikken er spesiallaget for akkurat dette kameraet. Leica har fjernet Bayer-filteret fra sensorbrikken og dermed filtreres ikke lyset vekk. Siden dette filteret ikke er der vet heller ikke kameraet hvilke farger som finnes og lager det Leica kaller "et ekte svartt-hvitt-fotografi".

Eksempel med ISO 320 og oransje filter.
Eksempel med ISO 320 og oransje filter.

Som i M9-P og M9 har heller ikke M Monochrom lowpass-filter over sensorbrikken. Dette, og at den måler lysverdien for hver enkelt piksel og trenger ikke interpolere frem fargedata slik andre kameraer må, gjør at bildene i følge Leica får en uovertruffen skarphet. I tillegg til dette skal kameraet gi svært lav og finkornet støy helt opp til ISO 10.000.

Ved å se på hver pikselverdi for seg selv kan kameraet, i følge pressemeldingen, gjengi et langt mer korrekt histogram enn andre fullformatskameraer. Dette histogrammet skal vise uprosesserte og umodifiserte RAW-data og skal dermed gi fotografen mulighet til å perfeksjonere bildet.

Eksempel på ISO 2500
Eksempel på ISO 2500

Leica har også laget en egen funksjon for å enkelt å endre bildet til andre klassiske svartt-hvitt-effekter som f.eks. sepia eller selenium-toning.

Med på kjøpet følger gratis nedlasting Lightroom og tilleggspakken Silver Efex Pro. Tilleggspakken er et spesialverktøy for å behandle svart-hvitt-bilder.

Leica M Monochrom vil være tilgjengelig hos utvalgte Leica-forhandlere i løpet av juli og har fått en veiledende utsalgspris på 57.000 kr.

Kilde: Leica pressemelding og Leica M Monochrome.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen