838 METER: Sky City One i Kina vil slå Burj Khalifa i Dubai med ti meter, og bli verdens høyeste bygning.
Teknofil
838 METER: Sky City One i Kina vil slå Burj Khalifa i Dubai med ti meter, og bli verdens høyeste bygning. (Bilde: Konseptskisse, BSB)

Vil bygge verdens høyeste bygning - på bare 90 dager

Gjett hvor.

Det er mye som tyder på at verdens høyeste bygning vil være i Kina fremover. Det i seg selv vekker ikke særlig oppsikt, men det gjør byggeplanen til entreprenørene i selskapet BSB, skriver Ekstra Bladet.

Hele bygget skal stå ferdig i løpet av 90 dager.

BSB, som står for Broad Sustainable Building, er kjente for nettopp denne type byggestil, hvor større bygningsblokker gjøres klar på forhånd, og monteres på byggeplassen i raskt tempo.

Sky City målt opp mot resten av verdens høyeste bygninger.
Sky City målt opp mot resten av verdens høyeste bygninger.Foto: CNN

Selskapet har tidligere satt sammen et 30 etasjers hus på 15 dager, og et 15 etasjers hus på seks dager.

Se video av 15-dagersprosjektet nedenfor.

Verdens høyeste

Den foreslåtte bygningen har fått navnet Sky City One, og vil strekke seg 838 meter i været. Dermed slår den Burj Khalifa i Dubai, som er 828 meter høyt.

Sky City skal etter planen reises i byen Changsa, provinshovedstaden i Hunan-regionen.

Sky City vil slå verdens høyeste bygg med ti meter. Burj Khalifa i Dubai er 828 meter høyt, og har vært klodens høyeste hus siden ferdigstillelsen i 2010.
Sky City vil slå verdens høyeste bygg med ti meter. Burj Khalifa i Dubai er 828 meter høyt, og har vært klodens høyeste hus siden ferdigstillelsen i 2010.Foto: Wikimedia Commons

Bystyret har allerede godkjent planene, med det gjenstår en endelig godkjennelse fra de sentrale myndigheter i Kina.

Tanken bak megaskyskraperen er at den skal utgjøre en bilfri by i byen, med plass til 100.000 mennesker.

- Sky City One vil lette problemer som tett trafikk, luftforurensning, misbruk av ressurser og sosial fremmedgjøring, hevder BSB i sin prosjektbreskrivelse.

Sandstrand og gater

Luften inne i bygningen skal være 20-100 ganger renere enn utenfor. Bygningen skal romme vanlige ting som butikker, restauranter, fornnøyelsesparker, sportssentre og kinoer, men også skoler, barnehager, klinikker, parker og til og med en sandstrand.

Tilbudene i Sky City skal hovedsakelig ligge langs totalt 12 kilometer med fire meter brede gater inne i bygningen.

Selv om Kina gjerne vil smykke seg med verdens høyeste bygning, har prosjektet fått kritikk i landet. Det pekes på at BSB ikke har erfaring med å bygge så høye bygninger, og kineserne frykter eventuelle problemer med Sky City vil skade Kinas omdømme.

BY I BYEN: 100.000 mennesker kan oppholde seg inne i Sky City, som vil tilby besøkende og boende både bygater, butikker, parker, skoler, barnehager - og ikke minst en sandstrand.
BY I BYEN: 100.000 mennesker kan oppholde seg inne i Sky City, som vil tilby besøkende og boende både bygater, butikker, parker, skoler, barnehager - og ikke minst en sandstrand.Foto: Konseptskisse, BSB

Navnet Sky City One er muligens ikke helt tilfeldig valgt. Sky City 1000 var et visjonært prosjekt Japan annonserte allerede i 1989. Denne bygningen skulle være én kilometer høy, men har aldri blitt realisert.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen