EU ønsker færre produkter som er vanskelige å fikse, som for eksempel Microsofts Surface Laptop, her i ferd med å bli demontert av iFixit.
EU ønsker færre produkter som er vanskelige å fikse, som for eksempel Microsofts Surface Laptop, her i ferd med å bli demontert av iFixit. (Bilde: iFixit)

EU vil ha slutt på produkter som ikke kan repareres

– Viktige komponenter bør ikke sitte fast i produktene.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Det er store forskjeller på elektroniske produkter når det gjelder hvor oppgradérbare og repareringsvennlige de er. Microsoft Surface Laptop må for eksempel skjæres opp for å kunne bytte komponenter.

Nå har EU begynt å ta på alvor det faktum at såpass mange produkter er utilgjengelige for komponentutskiftninger, melder Engadget.

I en pressemelding opplyste EU-parlamentet nylig at de ønsker å iverksette tiltak for å bidra til forbrukerprodukter som er mer holdbare og enklere å fikse og oppgradere.

Det handler vel å merke ikke om lovpålegg i denne omgang, men snarere om frivillige ordninger. Blant annet ønsker EU at produsenter skal begynne å merke produktene sine på en slik måte at forbrukerne informeres om hvor lett eller vanskelig produktet er å fikse og oppgradere.

Illustrasjonsbilde.
Illustrasjonsbilde. Foto: iFixit

Vil ha slutt på at komponenter sitter fast

Dette er som kjent noe av det samme nettsteder som iFixit gjør, med sin «reparérbarhetsskala» som brukes til å dele ut poeng til produktene.

EU ønsker blant annet at «essensielle» komponenter, slik som for eksempel batterier, ikke skal sitte fast i produkter med mindre slike designvalg er forankret i sikkerhetshensyn.

– Vi må sørge for at batterier ikke lenger limes inn i et produkt, men heller skrus fast slik at vi ikke trenger å kaste telefonen når batteriet slutter å fungere, sa en representant for EU-parlamentet i pressemeldingen. Organisasjonen viser til en rapport fra 2014 som indikerte at 77 prosent av EU-borgere heller vil fikse produktene sine enn skifte dem ut, men ofte ikke har noe valg på grunn av reparasjonskostnadene.

Det nye initiativet ble vedtatt som en resolusjon av EU-parlamentet med stort flertall, men akkurat hva slags form dette vil ta i praksis, og når, er fremdeles uvisst. Mer informasjon om hva EU har i tankene finner du på organisasjonens hjemmesider.

Microsofts nye bærbare PC er et eksempel på et produkt som er tilnærmet umulig å fikse: iFixit kalte Surface Laptop et limfylt mareritt »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen