Vifteløs VIA Eden på 1 GHz

VIA sine Eden-prosessorer har lenge kjørt på 1 GHz i forskjellige varianter, men selskapet har nå funnet ut at det passer dårlig med store vifter i små kabinetter. Poenget med Eden-prosessorene og ITX-plattformen er nemlig å lage så små funksjonelle PC-er som mulig. Derfor har de nå "oppgradert" 1 GHz-CPU-ene ESP10000 og ESP8000 til å bli vifteløse.

Dermed kan de, i følge VIA, brukes i enda mindre systemer og i miljøer som er enda mer lydfølsomme - som hjemmekinoer og i stereoanlegg.

I tillegg har VIA oppgradert de integrerte "Padlock"-kretsene i Eden-prosessorene, som nå har fått hele to tilfeldige nummergeneratorer - antakelig for å passe godt overens med fremtidens DRM-systemer, all den tid de åpenbart vil ha en plass i stuen med disse CPU-ene. Tilfeldige nummergeneratorer brukes til å genere unike "nøkler" som også kan brukes som identifikasjon.

VIA Eden ESP10000 og ESP8000 kommer i en EBGA-innpakning, og kan dermed bare kobles til spesielle hovedkort - for eksempel VIAs egne mikro- og nano-ITX-kort, som bruker VIAs CLE266-brikkesett med DDR-minne og "alt" integrert.

Prosessorene koster henholdsvis 100 og 80 dollar fra VIA, men pris og tilgjengelighet i Norge er foreløpig ukjent.

(Kilder: VIA, VR-Zone)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen