Vidvinklede kompaktkameraer fra Panasonic

Panasonic Lumix DMC-FX55
Panasonic Lumix DMC-FX55

Det er ingen stor oppdatering Panasonic har gjort her - det dreier seg stort sett om forbedret oppløsning og ISO-verdier (noe som ikke nødvendigvis er bra for bildekvaliteten som sådan, selv om begge kameraene har fått Panasonics nye bildeprosesseringsbrikke), i tillegg til visse nye funksjoner.

Den første av disse er ikke uventet årets store motefunksjon: Ansiktsgjenkjenning. De nye Panasonic-kameraene skal etter sigende kunne identifisere og ta hensyn til opptil 15 ansikter i samme bilde, og eksponere og fokusere deretter. Hvordan man skal få skvist 15 ansikter inn i kameraruten på en slik måte at de alle sammen er store nok i bildet til at kameraet klarer å identifisere dem som ansiketer sies det ingen ting om, og heller ikke hvordan kameraet takler det dersom noen av ansiktene har en annen fokusavstand eller lysmengde enn andre. Likevel, funksjonen har sin misjon, for rette brukergruppen.

Andre nye funksjoner på kameraene er automatisk motivprogram som detekterer hva slags motiv som fotograferes og stiller inn deretter. Vi er forsiktig skeptiske med hensyn til om dette virkelig fungerer, men gjør det det er det nok en del ferieknipsere som blir fornøyde, og det er forholdsvis tydelig at det nettopp er denne gruppen Panasonic sikter seg inn mot. Den tredje nye funksjonen er også et tegn på dette, nemlig forhåndsfokusering. dette vi i korthet si at kameraet fokuserer på forhånd, slik at man i teorien slipper å vente like lenge som ellers på at det skal fokusere når man skat ta bildet. I teorien. denne metoden er i og for seg velkjent fra tidligere, og har visse svakheter. det blir interessant å se om panasonic har klart å forbedre denne funksjonen slik at den faktisk blir brukbar.

Panasonic Lumix DMC-FX33
Panasonic Lumix DMC-FX33

Det kan se ut som FX33 erstatter FX30 og FX55 erstatter FX50, men det er uansett gledelig at Panasonic har valgt å beholde 28mm vidvinkel i disse kameramodellene. Vi er ikke bortskjemt med kameramodeller som har skikkelig vidvinkel for tiden, selv om de etter hvert sakte men sikkert begynner å komme.

Tilgjengelighet er foreløpig ikke kjent, men veiledeende pris for FX55 oppgis til omtrent kr 3500,-, mens samme for FX33 vil bli i nabolaget av kr 3200,-.

Vi hadde tenkt å publisere pressemeldingen på neste side, men den var så full av markedsføringssvada at den var nesten uleselig og ville medføre akutt kvalme og pjattoverdose i selv den mest hardbarka kamerageek, så det lot vi være.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen